Elveszi a kormány a Városháza előtti utca kezelési jogát a fővárostól

Elveszi a kormány a Városháza előtti utca kezelési jogát a fővárostól

A budapesti Városháza épülete (Fotó: Dezidor/Wikipedia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Módosította a Fővárosi Önkormányzat kezelésében lévő főútvonalak, közutak és közterületek kijelöléséről szóló rendeletet a kormány, melynek értelmében szeptember 1-től összesen 18 utca, terület kezelése a Fővárosi Önkormányzattól az államhoz kerül.

A Magyar Közlönyben megjelent friss jogszabály egy csaknem 10 évvel ezelőtti rendeletet módosított, amely „a Fővárosi Önkormányzat kezelésében lévő főútvonalak, közutak és közterületek kijelöléséről” szólt. A kormány most törölte erről a listáról egyebek közt a Vértanúk terét, a Nádor utcát, a József nádor teret, a Hold utcát, a Honvéd utca és a Báthory utca nagy részét, a Szervita teret és a Városház utcának a Bárczy István utca – Gerlóczy utca közötti szakaszát, ahol éppen a Városháza áll. A Telex.hu teljes gyűjtése ITT található.

Indoklás nincs, a rendelet 2022. szeptember 1-jén lép hatályba.

A listán szerepel a Podmaniczky és a Vörösmarty tér is, melyeket nemrég állami tulajdonba vettek, majd a fideszes vezetésű V. kerület kezébe adták. 

Mint megírtuk, a kormány a jövő évi költségvetést megalapozó salátatörvényben rendelkezett úgy, hogy a Podmaniczky Frigyes tér, a Vörösmarty tér és a Széchenyi István tér, illetve az ehhez csatlakozó József Attila utca üzemeltetési, kezelési, fenntartási és fejlesztési, valamint ellenőrzési közfeladatai is átkerülnek a Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. kerület Önkormányzata részére. A Fővárosi Önkormányzat az Alkotmánybírósághoz fordul az önkormányzati autonómia semmibevétele miatt, illetve a bíróságon pert indít a tulajdonelvonásért az alaptörvény szerint járó kártalanítás érdekében.