Alig jut pénz jutalomkönyvekre egyes iskolákban, nyílt levélben fakadt ki egy pedagógus

Alig jut pénz jutalomkönyvekre egyes iskolákban, nyílt levélben fakadt ki egy pedagógus

Fotó: Unsplash

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy pécsi tanító számolt be a közösségi médiában arról: 5000 forintos keretből kellett volna jutalomkönyveket venniük egy egész osztálynak. A jelenség a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) választmányi elnöke, Nagy Erzsébet szerint nem egyedi, gyakran tapasztalnak hasonlót. Korábban Tab polgármestere is arról beszélt a Magyar Hangnak: az önkormányzat egészíti ki a jutalomkönyvekre szánt büdzsét. 

Pintér Sándor közoktatásért is felelős belügyminiszternek írt nyílt levélben kelt ki az általa lehetetlennek ítélt helyzet ellen egy pécsi tanító: az idei tanév végén hatan lettek kitűnő tanulók az osztályában, de a könyvjutalmakra csak 5000 forintos könyvutalványt kapott kézhez. „Szeretném megkérdezni, hogyan osszam ezt el az osztályomba járó HAT kitűnő tanulónak? Tudja maga, mennyibe kerül egy könyv??? Ha maga sem tudná ezt elosztani, szégyellje magát az egész bagázsával együtt, hogy ennyit ér maguknak az a gyerek, aki egész évben dolgozott, és remekül teljesített! Lehet, azért ennyi, mert az akkumulátorgyáraikban nem ők állnak majd robotként a soron? Vagy a jutalomkönyveket is kérjük Brüsszeltől?” – háborgott a pedagógus a közösségi médiában. A poszt számos megosztást kapott.

Ha tud, az önkormányzat is besegít

A tanár a Magyar Hangnak később azt mondta: nem gondolta volna, hogy az embereket ennyire felháborítja ez az információ. Hozzátette: úgy tudja, hogy a tankerülettől érkező összeg eredetileg csak 3000 forint volt, azt már az iskola egészítette ki 5000 forintra. Mint mondta, a beszerzésekre nem lát rá, de korábban mindig év közben vásárolták meg a könyveket, amelyeket év végén könyvjutalomként kiosztottak, és év végére általában tele volt a polc, amelyen a könyvjutalmakat gyűjtötték – idén viszont üres. A poszt alatt más tanárok is beszámoltak hasonló helyzetről, ők is 3-5 ezer forintos összegekből gazdálkodnak.

Korábban Tab polgármestere, Schmidt Jenő is hasonló tapasztalatokat osztott meg: elmondása szerint a helyi iskolások esetében 2000 forint volt a tankerület által biztosított keret. – Kétezer forintot kap egy osztály jutalomkönyvek vásárlására. Ebből mit lehet venni egy 30 fős osztálynak? Mi veszünk nekik 70–80 ezer forint értékben könyveket – mondta a polgármester a vele készült interjúnkban 2023 áprilisában.

A Pénzcentrum korábban kikérte Központi Statisztikai Hivataltól a könyvek átlagárára vonatkozó adatokat: ebből az derült ki, hogy egy könyv átlagos ára már 2012-ben meghaladta a 3000 forintot, 2021-re pedig 4190 forintra nőtt. 2023 elejére pedig a papírárak és a gyártási költségek emelkedése miatt ehhez képest is 20-50 százalékos áremelkedés következett be Orgován Katalin, a Nyomda- és Papíripari Szövetség elnöke szerint, amiről még az Indexnek nyilatkozott márciusban.

Nehezebb lett a hasonló helyzetek kezelése

Ha sem az iskola, sem az önkormányzat nem finanszírozza, akkor előfordul, hogy a szülők adják össze a szükséges összeget – ez történt a fenti pécsi iskola esetében is, ahol a Magyar Hang értesülése szerint végül az osztálypénzből finanszírozzák a jutalomkönyvek beszerzését több osztályban is. 

Előfordul ezen kívül az is, hogy ha az iskolának van alapítványa, akkor az alapítvány vásárolja meg a jutalomkönyveket – ezt már Nagy Erzsébet, a PDSZ választmányi elnöke mondta a Magyar Hangnak. A szakszervezeti vezető megerősítette: az eset nem egyedi, hanem általános jelenség, ők is számos ilyen esetről értesültek az ország különböző részeiből. Nagy Erzsébet szerint korábban kevésbé volt jellemző, hogy ennyire kis összegek jutottak jutalomkönyvekre – főleg a 2012 előtti időszakra volt ez igaz elmondása szerint, amikor még az iskolákhoz közelebb lévő önkormányzatok voltak az intézmények fenntartói. A települések ugyanis jobban átlátták a helyzetet, és könnyebb volt hozzájuk fordulni, és jelezni például azt is, hogy szükség lenne meghatározott keretre a könyvjutalmak megvásárlásához – magyarázta. Úgy vélte, a tankerületekben ezzel szemben bürokraták dolgoznak, akik az általuk fenntartott iskoláktól távol dolgoznak, így nehezebbé vált a hasonló helyzetek kezelése.

A Magyar Hang megkereste a Klebelsberg Központot azzal a kérdéssel, hogy a 3000 forintos osztályonkénti könyvjutalom-keret egy országosan megállapított, egységes összeg, vagy eltérő lehet az egyes tankerületek esetében, és ha az utóbbi, akkor mitől függ, hogy mekkora keret áll rendelkezésre erre a célra. Amennyiben válaszolnak, frissítjük cikkünket.