Ferenc pápa a Kossuth téren: A pásztor nem rabló és nem tolvaj, nem lopja el a teret

Ferenc pápa a Kossuth téren: A pásztor nem rabló és nem tolvaj, nem lopja el a teret

Ferenc pápa érkezik szentmiséjére pápamobilján a Parlament előtti Kossuth térre háromnapos magyarországi apostoli látogatásának harmadik napján, 2023. április 30-án (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Arra kaptunk meghívást, hogy ki tudjunk lépni a komfortzónánkból, és ott segítsünk, ahol szükség van az evangéliumra – mondta vasárnapi szentmiséjében a budapesti Kossuth téren Ferenc pápa. A katolikus egyházfő beszédében hangsúlyozta, Isten azért jön, hogy begyógyítsa a sebeinket. Fájó az önzés és az individualizmus kapuit látni – mondta Ferenc pápa. Az egyházfő arra is figyelmeztetett: a pásztor nem rabló és nem tolvaj, nem lopja el a teret a laikus testvérektől.

Arra kérte a híveket, engedjék be szívükbe az élet Urát, aki vigasztal és gyógyít, utána pedig lépjenek ki, és váljanak maguk is nyitott kapukká a társadalomban. Úgy fogalmazott: „Legyünk nyitottak egymás iránt és befogadók, hogy segítsük Magyarországot a testvériség és a béke útján növekedni!”

A pápa szentbeszéde után a könyörgést magyarul és a magyarországi kisebbségek képviselői anyanyelvükön, német, ukrán, román, horvát, szlovák és szlovén nyelven olvasták fel – jelentették tudósítóink. Ezt követően a felajánlási menet résztvevői átadták Ferenc pápának az áldozati adományaikat. A mise végén Erdő Péter, bíboros köszönetet mond Ferenc pápának, hogy eljött hozzánk, meglátogatta a legelesettebbeket, elhozta az örömhírt, a dialógus és a  béke üzenetét, ami ma különösen időszerű. A pápa is köszönetet mondott az elmúlt napokban tapasztalt szeretetért, akik sokat dolgoztak ezért a látogatásért.

Így várták a szentatyát a Kossuth téren

A beléptetés egyébként reggel 6 órakor kezdődött. Az Alkotmány utcai kapuhoz ekkor már a Szent István körútig állt a várakozók sora. A beléptetés jól, szervezetten zajlott, az emberek türelmesen várakoztak, pedig 7 órára már a Margit hídig állt a sor – írta tudósítónk, Albert Enikő. Az előzetes szerint a Kossuth térre tilos bevinni üvegtárgyakat, üvegkulacsot, fémpalackot, termoszt, szeszes italt, kerékpárt, rollert, távirányítható eszközöket. Víz PET-palackban fél literig vihető be. Ugyancsak tilos a pirotechnikai eszközök, illetve bármilyen, a közbiztonságra különösen veszélyes tárgyak bevitele. Élő állat bevitele a jogszabályban meghatározott segítő és vakvezető kutyák kivételével szintén tilos. Ugyanakkor a rendezvényekre bevihetők összecsukható, kisméretű zarándokszékek, zászlórudak és táblák, transzparensek, a rudak hossza azonban – a Kossuth téri szentmise zarándokterületeinek kivételével – nem haladhatja meg a másfél métert.

Bodacz Péter kollégánk szerint reggel fél 9 körül a Kossuth tér déli oldala még szellős volt, a beléptető kapuknál néhány száz ember torlódott fel, az Alkotmány utca pedig a Vadász utcáig megtelt. Tudósítónk szerint az Alkotmány utcában elég pocsék a hangosítás.

A katolikus egyházfő pápamobillal érkezett a Kossuth térre, ahol végig ment az őt váró tömeg sorfala mellett és üdvözölte a híveket:

Az MTI előzetese szerint a vasárnap délelőtt a budapesti Kossuth téren bemutatandó pápai szentmise lesz Ferenc pápa magyarországi apostoli látogatásának legnagyobb eseménye. Az eseményen mindenki részt vehet előzetes regisztrálás nélkül. Akik a 25 ezer ember befogadására képes téren nem kapnak helyet, a környező utcákban, kivetítőről nézve követhetik nyomon az eseményeket.

A Kossuth téri szentmise után, magyarországi látogatása utolsó programjaként, az egyházfő a Pázmány Péter Katolikus Egyetem információs technológiai és bionikai karán találkozik az egyetemi és kulturális élet képviselőivel. Az egyházfő és a vatikáni delegáció repülőgépe a hivatalos búcsúztatást követően, vasárnap késő délután indul vissza Budapestről Rómába.