Indoklás nélkül leváltották a honvédség parancsnokát

Indoklás nélkül leváltották a honvédség parancsnokát

Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka érkezik a honvédség őszi hadgyakorlatára a haderőfejlesztésről tartott kihelyezett kormányülést követően a hajmáskéri Központi Gyakorló- és Lőtéren 2021. szeptember 30-án (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Minden ismert előzmény nélkül felmentették tisztségéből a Magyar Honvédség parancsnokát: Ruszin-Szendi Romuluszt Novák Katalin köztársasági elnök menesztette, Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter javaslatára.

A döntésről a Magyar Közlöny számol be, és mint az értesítőből kiderül, Novák Katalin egyéb indoklás nélkül küldte el a parancsnoki feladatokat 2021 június 3-tól ellátó főtisztet, a döntés kapcsán csak honvédelmi miniszter javaslatát említik. Az esetről beszámoló Index szerint Ruszin-Szendit Böröndi Gábor altábornagy, a Magyar Honvédség brüsszeli NATO és EU Katonai Képviselő Hivatalának vezetője váltja majd posztján. Ezt azóta megerősítette a Honvédelmi Minisztérium is. Azt írták, hogy a lövész végzettségű Böröndi Gábor 30 éves pályafutása során különböző szintű parancsnoki beosztásokban szolgált a Magyar Honvédségben. Európai, illetve Európán kívüli NATO műveletben is részt vett. Böröndi Gábor altábornagy legszélesebbkörű parancsnoki és katonai vezetői háttérrel, valamint NATO-ban szerzett hadszíntéri tapasztalatokkal rendelkező magyar tábornok, volt vezérkar főnök helyettes. Elvégezte az Egyesült Államok és a NATO vezérkari akadémiáját. Jelenleg Magyarország brüsszeli katonai képviseletének vezetője a NATO-ban és az EU-ban. Az új vezérkari főnök kiemelt feladata a fentiek továbbvitelén túl a megkezdett szervezeti kultúra változtatás folytatása és egy modern, ütőképes, komoly elrettentő erőt felmutatni képes Magyar Honvédség kialakítása.

A tárca a távozás kapcsán csak annyit közölt, hogy Ruszin-Szendi Romolusz altábornagy komoly érdemeket szerzett a katonai kiképzés felgyorsításában és korszerűsítésében, illetve jelentős lépéseket tett a Magyar Honvédség harcképességének növelése érdekében. A haza szolgálatát más területen fogja folytatni, de ezt nem részletezték.

Ruszin-Szendi Romulusz tapasztalt, profi katona, ráadásul még csak ötven éves. Korábban, még ezredesként tartományi újjáépítő csoportot is parancsnokolt Afganisztánban. Felvételünk 2011-ben készült Puli Humriban, Baglan tartományban.