Kéz a kézben fotózták le a az ÁSZ-elnököt Varga Judittal

Kéz a kézben fotózták le a az ÁSZ-elnököt Varga Judittal

Varga Judit igazságügyi miniszter a 2021. május 6-i Facebook-videójában (Fotó: Varga Judit Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Varga Judit volt igazságügyi miniszter és a Fidesz majdnem EP-listavezetője, aki a kegyelmi ügy miatt visszavonult a közélettől, szombat este egy társaságban töltötte az időt Windisch Lászlóval, az Állami Számvevőszék elnökével. Windisch Lászlót és Varga Juditot a W Budapest ötcsillagos szálloda – az Operaházzal szemben álló régi Balettintézet nemrég átalakított épülete – bárjában fényképezte le a 444 egy olvasója, ahogy kéz a kézben társalognak.

A portál hozzátette, hogy nem először látják együtt az ÁSZ elnökét és a volt minisztert. A Gulyáságyú Média beszámolója szerint január 4-én egymás mellett ültek a Zeneakadémián Bogányi Gergely zongoraművész gálakoncertjén – ez még jóval Varga Judit lemondása előtt történt, amikor még aktív fideszes politikus volt. A 444 úgy értesült, hogy Windisch Lászlót és Varga Juditot magánéleti kapcsolat köti össze, ami nem a közélettől való visszavonulás bejelentése után kezdődött. Úgy tudják, hogy kormánypárti körökben mutatkoztak már együtt a lemondás előtt is.

Az ÁSZ hivatalosan független szerv (az Országgyűlés pénzügyi és gazdasági ellenőrző szerve, tevékenysége minden más szervezettől független), amelynek kiemelt feladata, hogy a közpénzek felhasználását ellenőrizze. Egy ilyen szervnek elvileg minden pártot egyenlő mércével, részrehajlás nélkül kell ellenőriznie. Az Állami Számvevőszék saját etikai kódexe kitér az elfogulatlanság fontosságára, ezen belül pedig kifejezetten a személyes érintettség és az érzelmek szerepére is.  

Az Állami Számvevőszék épp az utóbbi hetekben osztott ki nagyobb büntetéseket az ellenzéki pártoknak és nem ez volt az első ilyen alkalom. A kormnypártoknál még nem találtak okot a bírságolásra. A 444 megkérdezte a Számvevőszéket, hogy a történtek mennyire összeegyeztethetőek az etikai kódexükkel. Azt a választ kapták, hogy „az Állami Számvevőszék elnöke sem most, sem korábban nem keverte össze a munkáját a magánéletével. Munkáját a jogszabályi előírásoknak megfelelően, részrehajlás és elfogultság nélkül végzi és végezte, összeférhetetlenségi ok sem most, sem korábban nem állt fent.”