Kilépett a DK-ból korábbi veszprémi frakcióvezetője, Katanics Sándor

Kilépett a DK-ból korábbi veszprémi frakcióvezetője, Katanics Sándor

Katanics Sándor (Fotó: Facebook/Katanics Sándor Veszprém)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kilépett a Demokratikus Koalícióból (DK) Katanics Sándor, a párt volt veszprémi frakcióvezetője. A Lovassy László Gimnázium korábbi igazgatója több évtizede politizál, először az MSZP-t képviselte, majd Gyurcsány Ferencék kiválása után a DK-val tartott. Helyben a legismertebb politikusnak mondható, nemrég ő volt az, aki elérte a bíróságon, hogy a járványügyi számokat közérdekű adatnak minősítsék.

Korábban hosszú cikket írtunk a veszprémi előválasztásról, akkor még úgy tűnt, Katanics nem száll majd versenybe. Rendkívül megnehezült ugyanis a dolga azután, hogy a DK egy másik civil jelölt, Csonka Balázs mögé állt be. A volt iskolaigazgató korábban Facebook-oldalán azt írta, az indoklás szerint őt túlságosan kötik a DK-hoz, továbbá Sebián-Petrovszki László szerint nem elég sikeres politikusként. Mindenesetre Katanics és támogatói úgy látták, nem felülről kellene eldönteni a kérdést, ezt pedig jelezték is a DK-s vezetésnek.

Az előválasztáson minden jelöltnek kell szereznie egy befogadói nyilatkozatot valamelyik leendő parlamenti frakciótól. Így korábban nehéz is volt elképzelni Katanics indulását, minthogy úgy tűnt, minden ellenzéki párt beállt már valaki mögé. Mesterházy Attila indulását az MSZP és a Párbeszéd támogatja, Csonka Balázsét a DK mellett az LMP is. A Momentum elnöke, Fekete-Győr András többször felszólalt Mesterházy ellen, igaz, nem részletezte, miért nem tartja a szocialisták volt elnökét valódi ellenzékinek. Mindenesetre azt mondta, nekik még nincs jelöltjük Veszprémben, de arra fogják biztatni a támogatóikat, hogy szavazzanak a Mesterházy elleni jelöltre.

Most kiderült, hogy a Momentum végül Katanics Sándornak adta meg a befogadói nyilatkozatát, sőt, támogatásáról is biztosította a gimnáziumi tanárt. Aki egyébként korábban volt már országgyűlési képviselő, jelenleg az önkormányzat tagja, két éve pedig ő volt az összellenzéki kihívója a fideszes Porga Gyulának. (Utóbbi végül megnyerte a választást.)

Katanics szombaton a Facebook-oldalán arról írt, hogy bár időben benyújtott minden dokumentumot, és befogadói nyilatkozata is van, a DK pénteken indoklás nélkül megvétózta a regisztrációját. Mindezt úgy, hogy a többi párt beleegyezését adta, és ők nem gátolnák az indulását. A politikus szerint hétfőre kiderül, mi a helyzet, mindenesetre kilépési nyilatkozatát elküldte a DK elnökének és pártigazgatójának.

A volt DK-s frakcióvezető részletezte egyébként azt is, milyen bonyolult procedúrát jelent regisztrálni az előválasztásra. „Nem tudom, kinek mennyi ismerete van arról, hogy mi mindent kell igazolni, de a folyamat azért elég bonyolult. Nem csak erkölcsi bizonyítványra van szükség. Be kell nyújtani a vagyonnyilatkozatot is, olyan nyomtatványon, amit az országgyűlési képviselőnek is ki kell tölteni. Igazolni kell, hogy nincs ügynökmúltja a jelöltnek és számos nyilatkozatot kell aláírnia, vállalni nyilvánosan a benne foglaltakat. (Szerintem ez egy alaposan átgondolt és egyáltalán nem felesleges procedúra. Fontos tudni időben minden megjelölt információt a Fidesz jelöltjeinek lehetséges kihívóiról) – tette még hozzá.