Lakóparkot álmodtak, most üres kockák csúfítják el a budai hegyoldalt

Lakóparkot álmodtak, most üres kockák csúfítják el a budai hegyoldalt

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Lakóparkot álmodtak, most üres kockák csúfítják el a budai hegyoldalt: a NER-közeli ötletgazda jól járt, a környék lakói már kevésbé.

Sota Rusztaveli a XIII. század fordulóján élt grúz (georgiai) költő, a nemzeti eposz, A tigrisbőrös lovag (más fordításban A párducbőrös lovag) szerzője. Híre hozzánk is eljutott, a XII. kerületben teret neveztek el róla, amelynek közepén a nemesből lett poéta büsztje tekint a Kútvölgyi út felé. Ha a másik irányba nézne, épp rálátna arra a Virányos úti telekre, ahová a Szivek Norbert, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) korábbi vezetőjéhez közeli cég tervezett luxus lakóparkot építeni Virányos Villapark néven. A fényűző lakásoknak egyelőre nyoma sincs, a korábbi önkormányzati területen hat üres betonkocka őrzi csak a beruházás emlékét.

A János-kórház felett futó Virányos út, illetve a Szilágyi Erzsébet fasor között fekvő, csaknem 7 hektáros terület a Hegyvidéki Önkormányzat, illetve az állam tulajdonában (a Honvédelmi Minisztérium vagyonkezelésében) volt. Itt működött korábban a honvédség Haditechnikai Intézete, a szögesdróttal futtatott kőfalak a mai napig jelzik az egykori funkciót. A kerület vezetése már a 2000-es évek elején megszabadult volna a saját telekrészétől, vevőt azonban csak 2017 márciusában talált: a nem sokkal korábban alapított Florion Invest Kft. vásárolta meg az ingatlant.

A cég az ügylet idején a Carion cégcsoporthoz tartozott, onnan került a Lexan Holding tulajdonába, 2017 júniusában. Előbbi a Rogán Antal-féle lakáslottó, utóbbi pedig a már említett Szivek Norbert, egykori MNV-vezér miatt lehet ismerős. Az Index 2018-as cikkében mutatta be, miként volt kapcsolható a projekt az üzletemberhez, akit korábban Seszták Miklós egykori fejlesztési miniszter „erős embereként” emlegettek a sajtóban, és aki kegyvesztett patrónusa hiányában sem hullott ki a rendszerből: gyakran tűnik fel Tiborcz István oldalán a különféle ingatlanüzletekben.

A Virányos úti telekre is nagyot álmodtak: 6 darab, összesen 40 (más források szerint 54) lakásos luxusépületet kívántak felhúzni; a lakópark terveiért a T2.a építésziroda felelt. A kivitelezéssel ugyanakkor már nem akart bajlódni a Florion, így a projektet 2019 februárjában szőröstül-bőröstül eladta az OTP ingatlankezelő alapjának, a Balansz Zártkörű Nyíltvégű Intézményi Ingatlan Alapnak. A vevő háttértörténete különösen izgalmas, hiszen a Balansz leányvállalata bérelte ki azt a horvátországi szigetet 30 évre, ahová a helyi sajtó értesülései szerint Orbán Viktort fekete helikopter repítette még 2019-ben. Smokvica Vela, illetve a miniszterelnök nyaralása ügyében a kormány és az OTP sem volt túl bőbeszédű, egészen idén júniusig, amikor bejelentették: a járvány okozta bizonytalanság miatt felmondták a bérleti szerződést.

A Virányos Villapark is a pandémia áldozatául esett. Az OTP arról tájékoztatta a Magyar Hangot, hogy a beruházás műszaki tartalmát a járvány alatt újratervezték, ezért a szerkezet elkészültét követően az építkezés átmenetileg megállt. Terveik szerint azonban hamarosan ismét elindulnak a munkálatok, az átadást 2024 második felére tervezik. Válaszukban a háború okozta válságra nem tértek ki, így nem tudjuk, hogyan számol az OTP: az államot is a nagyberuházások leállítására kényszerítő gazdasági helyzet vajon milyen hatással lesz majd a luxuslakópark építésére?

Előkelő lakóközönség helyett egyelőre hat üres kocka és a feltúrt építési terület határozza meg a környék arculatát. Ezzel a kerület is, de főként a helyi lakosok járnak rosszul, az ügy egyetlen igazi nyertese a Florion, amely még a válság előtt túladott a projekten, bőven pénzénél van, nem kell aggódnia a beruházás jövőjéért, és a városképet elcsúfító épületvázakért sem lesz kénytelen majd felelősséget vállalni.

Nem úgy, mint a II. kerületi Apáthy-szikla közelében, a természetvédelmi terület védőzónájában épülő luxustársasház esetében. Igaz, a páratlan látványba belerondító épület már nem csak váz, a Florion Invest ottani beruházása azonban még a Virányos útinál is hangsúlyosabban csúfítja el környezetét. Ahogy arról a Budai Hang mellékletben írtunk, hiába kapott az önkormányzat számos bejelentést, nem tehet semmit az építkezés ügyében, a természetvédelmi és építési hatóságként fellépő kormányhivatal pedig nem találta problémásnak, hogy a főváros egyik legkülönlegesebb természeti képződményére ingatlant húzzanak fel. A Virányos Villapark ügyében kerestük a Hegyvidéki Önkormányzatot, ahonnan a kormányhivatalhoz irányítottak, amely azonban nem válaszolt kérdéseinkre.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2022/40. számában jelent meg szeptember 30-án.