Magyar Péter a NER-es élményeiről: „Ott ült az asztalnál több ezer milliárd forint”

Magyar Péter a NER-es élményeiről: „Ott ült az asztalnál több ezer milliárd forint”

Magyar Péter (Fotó: Magyar Hang/Beliczay László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Videóinterjút adott a Telexnek Magyar Péter, amelyben beszélt oligarchákról, miniszterekről és a valódi céljáról is. Szerinte egy családi részvénytársaság az egész ország, és nincs szükség atombombákra az Orbán-család milliárdossá válása mellett. Lévai Anikónak komoly befolyása van a párton belüli kérdésekben, de ő jóban volt vele, emellett Orbán kisebbik vejének is vannak feladatai. Állítása szerint Rogán ajánlott neki lehetőségeket a Karmelitában, Varga Judit pedig egy telefonhívás hatására mondott le. Magyar Péter azt is elárulta, sokan győzködik, hogy lépjen be a politikába.

A Diákhitel Központ korábbi vezetőjének, Varga Judit volt férjének elmondása szerint a legfelső politikai körökből nem kapott támogatást az elmúlt hetekben, de belső fideszes körökből igen, „illetve olyan helyekről is kaptam támogatást, amit nem gondoltam”. Állítása szerint Novák Katalin kegyelméről az első 444-es cikk előtt nem tudott, az ügyet a sajtónak körbe küldő ügyvédet pedig nem ismeri.

Korábbi feleségével sem beszélt szakmai kérdésekről, mióta külön élnek. Ám úgy tudja, hogy Varga Judit a lemondása előtti péntek este vagy szombat reggel kapott egy telefont, hogy le kellene mondania, „egy olyan ügy miatt, amihez nem sok köze volt”. Magyar elmesélt egy másik történetet is: állítása szerint a volt felesége egy alaptörvény-módosítással kapcsolatban azt mondta Orbánnak egy kormányülésen, hogy egy előterjesztéssel nemcsak szakmai, de erkölcsi problémái is vannak. „Erre megfagyott a levegő, és a miniszterelnök annyit mondott, hogy önt nem azért tartjuk itt, hogy erkölcsi kifogásai legyenek”. Az interjúban arról is beszélt, hogy Rogán Antal volt az a miniszter, akivel 2020-ban a Karmelitában beszélt a válásáról, és felajánlott neki különféle karrierlehetőségeket, szerinte ez egyébként egy „baráti” beszélgetés volt. 

Megjegyezte azt is, hogy nem neki kéne „atombombákat dobálnia”, amit szerinte a fél társadalom tőle vár most, sok atombomba volt már, mégsem dőlt be a rendszer. A NER-ből kicsekkolt jogász beszélt személyes élményeiről a NER-es összejöveteleken. „Nagyon sok olyan vacsorán vagy rendezvényen voltam, ahol alapvetően csak és kizárólag a gazdasági vezetők voltak jelen. Ott ült az asztalnál több ezer milliárd forint, néha ott ült a miniszterelnök, sokszor ott ült a veje, és nyilván ilyenkor nem az ország megmentéséről, az egészségügy rendbetételéről vagy az oktatás megreformálásáról van szó, hanem arról, hogy kinek mit kellene átvenni, milyen focicsapatot kellene támogatni, milyen beruházásba lehetne beszállni, milyen konstrukcióban és ki vásárolja meg a repülőteret” – állította. Ezek helyszíne volt balatoni helyszín, magánház, budapesti villa, vannak rendszeres helyszínek, de ezek baráti összejövetelek, amelyeken Magyar szerint olyan szereplők is ott vannak, „akikről azt hinnéd, hogy a politikai paletta másik oldalán állnak”. Magyar úgy tudja, Orbán másik vejének, Szokira Tamásnak is van szerepe a „családi részvénytársaság” működtetésében, például „a baráti sajtó igazgatásában”. 

A miniszterelnököt nem hallotta konkrét üzletről beszélni, ő inkább az ország általános állapotáról tett kijelentéseket. „Emlékszem, hogy amikor az EU-s pénzek nagyon meleg pitének tűntek, hogy jönnek vagy sem, akkor viccesen megjegyezte, hogy ha ő lenne Brüsszel, biztos, hogy egy fillért sem adna, csak kérdés, hogy ők lesznek-e ehhez elég bátrak”. A „nemzeti tőkésosztály” tagjaival, akik között Tiborcz Istvánt, Mészáros Lőrincet, Jellinek Dánielt és Hernádi Zsoltot említette, kapcsolatban arról számolt be, hogy olyanokat látott, hogy „bizonyos szereplők ezek közül kvázi berendelnek magukhoz minisztereket, és egyeztetnek napi szinten, hogy akkor ez és ez hogy legyen, ami nem jó és nem normális”, de ha kell, Orbán ebbe bele tud avatkozni, állítása szerint ilyennek szemtanúja volt. 

Arra a kérdésre, hogy a miniszterelnök felesége is aktornak számít-e a hatalmi gépezetben, Magyar azt mondta, hogy Lévai Anikónak ilyen szempontból „méltatlanul alulértékelt a szerepe”, nem negatív, hanem pozitív értelemben. „Azt gondolom, hogy ha nincs is formális hatalma, nagyon nagy ráhatása van a párton belüli ügyekre, és néhány dolognak az ellenőrzésére”. A részletekről annyit árult el, hogy „olyanokat láttam, hogy minisztereket, képviselőket bizonyos dolgokért számon kért, vagy beszámoltatott, és olyanokat meg hallottam, hogy bizonyos személyi döntésekben neki is nagyon nagy szerepe van”.

Magyar Péterrel lapunk is készített korábban exkluzív interjút, ebben többek között arról beszélt, hogy milyen belső konfliktusok feszítik a Fideszt, mi tudná a szilárdnak tűnő rezsimet megingatni, és milyen további lépéseket tervez a kormánypárttal szemben. Arra is utalást tett, hogy ebben a feszült hangulatban nem hiszi, hogy fizikai atrocitás érheti a NER-rel kapcsolatos leleplező kijelentései miatt, „azért annál okosabbak”. 

Magyar Péterrel kapcsolatos cikkeinket itt olvashatja.