Maradhat az ellenőrzés az osztrák-magyar határon

Maradhat az ellenőrzés az osztrák-magyar határon

Országhatárt jelző tábla a 2007-ben megnyitott közúti - gyalogos és kerékpáros, lovas - határátkelőhelyen Rönök és az osztrák Borosgödör (Inzenhof) között (Fotó: MTVA/Bizományosi: Faludi Imre)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ausztria azt tervezi, hogy május 11-től további hat hónappal meghosszabbítja az ellenőrzést a magyar és a szlovén határon – mondta az MTI beszámolója szerint Gerhard Karner osztrák belügyminiszter kedden az ORF műsorszolgáltatónak. – Az elkövetkező napokban tájékoztatjuk az Európai Bizottságot, hogy meg kell hosszabbítanunk ezeket a határellenőrzéseket – tudatta a miniszter, hozzátéve, hogy a schengeni övezet szabad utazási szabályainak további felfüggesztésére az illegális bevándorlás elleni küzdelem érdekében van szükség.

Ausztria legutóbb tavaly októberben hosszabbította meg a schengeni belső határon ideiglenesen visszaállított határellenőrzést újabb hat hónappal.

Az illegális bevándorlás a magyar kormány kommunikációjában is folyamatosan téma. Az Országos Rendőr-főkapitányság folyamatosan közli, hogy mennyi elfogás volt, ez elsősorban a déli határra vonatkozik, de az országban máshol is kapnak el külföldieket. A kedd reggeli tájékoztatás szerint csak hétfőn összesen 125 határsértőt tartóztattak fel és 223 embert akadályoztak meg, hogy illegálisan belépjen Magyarország területére. A feltartóztatott bevándorlók az ellenőrzésük során afgán, koszovói, marokkói, szír, szomáliai, török és tunéziai állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.