Nem nyomoz az ügyészség Orbán „fajelméletes” megjegyzése miatt

Nem nyomoz az ügyészség Orbán „fajelméletes”  megjegyzése miatt

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök előadást tart a 31. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban az erdélyi Tusnádfürdőn 2022. július 23-án (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Polt Péter feljelentésként értékelte Vadai Ágnes írásbeli kérdését Orbán Viktor fajok keveredésével kapcsolatos tusványosi beszéde miatt, de a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség úgy látta, a rendelkezésére álló adatok alapján a feljelentett cselekmény nem volt bűncselekmény – vette észre a hvg.hu.

A Demokratikus Koalíció képviselője, Vadai Ágnes egy írásbeli kérdésében arra várt választ a legfőbb ügyésztől, Polt Pétertől, hogy hallotta-e a miniszterelnök, Orbán Viktor „fajelméletes beszédét.” A DK politikusa jelezte azt is, hogy a kormányfő idei tusványosi beszédét több szervezet, magánszemély, illetve a politikai élet szereplője is problémásnak találta.

Vadai megjegyezte azt is, szerinte súlyosan elfogadhatatlan és törvénysértő, hogy az ügyészség nem indított vizsgálatot, holott, írta, az Alaptörvény szerint Magyarországon a jogszabályok mindenkire kötelezőek. A 29. cikk pedig azt rögzíti – folytatta –, hogy az ügyészség következetesen köteles fellépni minden jogsértő cselekménnyel szemben. Az ellenzéki képviselő külön kiemelte, hogy egy sor nemzetközi szerződés tiltja a diszkriminációt.

Polt Péter legfőbb ügyész most válaszolt Vadai Ágnesnek. E szerint Polt a kérdést feljelentésként értékelte, amit ezután továbbított a Központi Nyomozó Főügyészséghez. Azonban – derül ki a válaszból - a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség a feljelentést a büntetőeljárásról szóló törvény alapján elutasította. Vagyis úgy látta, a rendelkezésére álló adatok alapján a feljelentett cselekmény nem volt bűncselekmény.