Összefog a hazai sportélet a súlyos betegségekkel küzdő sportrajongóért

Összefog a hazai sportélet a súlyos betegségekkel küzdő sportrajongóért

Bicskei Kornél a Puskás Arénában (Fotó: Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

November közepén írtunk első alkalommal Bicskei Kornélról, aki a Facebookon kezdett online gyűjtésbe, hogy előteremtse a csípőprotézis-műtétjéhez szükséges 3 millió forintot, mert nem akar több évig az állami ellátórendszerre várni.

A Fejér megyei Pusztaszabolcson élő férfi csípőjének állapota tíz évvel ezelőtt kezdett el romlani, amit akkor azért nem műtöttek meg, mert nem sokkal korábban rákos daganat miatt kezelték – sikerrel –, a beavatkozás pedig túl kockázatos lett volna. Később pedig a koronavírus-járvány szólt közbe. Mostanra olyan szintre romlott az állapota, hogy csak két mankóval tud közlekedni. (Amit nem ismert el a kormányhivatal, ezért a neki járó segélyét sem emelték meg.) Esete ráadásul komplikált, további betegségeinek hosszú listáján szerepel a vérzékenység is, ezért csak speciális feltételek és szaktudás biztosítása mellett műthető.

Kornél természetesen tett rá kísérletet, hogy a közegészségügyben jusson ellátáshoz, de miután azzal szembesült, hogy még az orvosi konzultációra is 8-10 hónapot kellene várnia – és még ehhez jönne hozzá a hosszas, években mérhető műtéti előjegyzés –, más megoldás nem lévén a magánorvosi ellátás mellett döntött. Mivel azonban jelenlegi állapotában nem tud dolgozni, adakozásból próbálja előteremteni a műtét körülbelül 2,5 millió forintos fedezetét.

Kornél egyébként jól ismert a futball-rajongók körében, hiszen ott van a válogatott és kedvenc klubcsapata, a Ferencváros minden mérkőzésén, ha csak teheti, külföldre is elkíséri a csapatokat. Valószínűleg ennek is köszönhető, hogy a Facebookon elindított adománygyűjtő akciójának hamar híre ment, az első másfél millió forint néhány napon belül összejött. Ám az adakozókedv itt megtorpant.

Ügyét mások – például rengeteg adományozó magánszemély és Pusztaszabolcs önkormányzata – mellett több helyi fideszes képviselő, valamint a Fejér megyei közgyűlés szintén kormánypárti elnöke, Molnár Krisztián is felkarolta. Utóbbi közbenjárására Kubatov Gábor, a Ferencvárosi Torna Club (FTC) elnöke, a Fidesz pártigazgatója és alelnöke decemberben felajánlotta a Fradi-Fiorentina mérkőzés egyik labdáját árverésre, hogy a befolyt összeggel támogassák Kornél műtétjét. Az aukció Molnár Krisztáin Facebook-oldalán bonyolódott, a sportszer végül félmillió forintért talált gazdára.

A kezdeményezés – példamutató volta mellett – azért is figyelemre méltó, mert azzal a kormánypárti politikusok gyakorlatilag beismerték, a Bicskei Kornéléhoz hasonló esetekben az állami ellátórendszer nem képes betölteni feladatát.

De, ahogy azt Kornél segítőjétől, Lukács Zsolttól megtudtuk, megmozdultak más sportágak is: a magyar jégkorong-válogatott az MVM Dome-ban játszott Magyarország-Kanada mérkőzés minden játékos által aláírt magyar mezét, a női kézilabda válogatott a decemberi világbajnokság dedikált mezét, míg a férfi csapat a most zajló EB egyik mezét ajánlotta a célra. De a sportrelikviák között van Dróth Zoltán futsal játékos meze, amelyet a Haladás játékosai írták alá, és lehet licitálni egy Kecskeméti TE-mezre is. Lukács Zsolt elmondta, reményeik szerint rövidesen összejön a szükséges összeg, eddig majdnem 2,5 millió forintot adtak össze az adományozók. A Facebook árverés IDE kattintva elérhető, licitálni a relikviák fotói alatt, kommentben lehet február 11-ig.