Videón, milyen pusztítást végzett a tűz Görögországban

Videón, milyen pusztítást végzett a tűz Görögországban

Pefki, 2021. augusztus 8.
Erdőtűz lángjait oltja egy helybeli férfi a görögországi Évia-szigeten fekvő Pefkiben 2021. augusztus 8-án. A görögországi erdőtüzek a leginkább Évia szigetét sújtják.
MTI/EPA/ANA-MPA/Kósztasz Cironisz

Fotó: Kósztasz Cironisz

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Több ezer ember menekült el az erdőtüzek elől a görögországi Evia szigetén, eddig öt falu vált a lángok martalékává – írta a hvg.hu a Reuters cikke alapján. Kedd óta több, mint kétezer embert evakuáltak a szigetről, köztük sok idős embert.

Az egyik menekülő arról számolt be, hogy gyalog kellett elmenekülniük a falujukból, miközben lángoltak az út szélén álló fák. A Reuters szerint több mint 570 tűzoltó küzd a lángokkal Evia szigetén.

Harmincnapos válsághelyzetet hirdetett az északmacedón kormány is a szűnni nem akaró erdőtüzek miatt. A veszélytől tartva kedden betiltották a hegyi kirándulásokat és túrázásokat is. A 40 Celsius-fok feletti hőmérséklet és a viharos szelek miatt az elmúlt napokban a térség több országában pusztítanak erdőtüzek: a hőhullám halálos tüzeket okozott Törökországban és más országokban is.

Szakértők szerint az nem kérdés, hogy az éghajlatváltozás kulcsszerepet játszik a tűzvészek kialakulásában: ez elkerülhetetlenül megnövelte az erdőtüzek kockázatát egész Európában. Ennek tovagyűrűző hatása is van: a klímaváltozás témájára szakosodott Carbon Brief brit honlap szerint a tűzvészek világszerte komoly mértékben felelősek az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásáért.