RTL Klub: eldőlt, Bécsbe költözik a CEU

RTL Klub: eldőlt, Bécsbe költözik a CEU

A CEU budapesti épülete (forrás: Facebook/CEU)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Eldőlt, Bécsbe költözik a CEU – tudta meg az RTL Klub Híradója. Az egyetem vezetése máig adott határidőt a kormánynak arra, hogy aláírja az egyetem budapesti működését garantáló nemzetközi megállapodást. Ez azonban nem történt meg. A döntést az intézmény részéről hivatalosan nem erősítették meg, de hétfő délutánra nemzetközi sajtótájékoztatót hívtak össze.

A kormány az RTL kérdésére azt közölte: az egyetem ultimátumaival nem foglalkoznak.

„A magyar kultúra világhírű terjesztéséért komoly elismerést érdemelne a CEU" - Magyar Hang

A több évtizedes munka most összetörhet, ha elmarad a 2017-ben meghozott törvényben szereplő egyezmény aláírása – Sándor Judit oktató nyílt levele a miniszterelnökhöz.

Ma tüntettek is az intézmény mellett. A tiltakozók a budapesti Kossuth téren jelképesen eltemették az oktatás szabadságát.

Ha decemberig nem történik haladás, a CEU Bécsbe költözteti az Egyesült Államokban akkreditált képzési programjait – ezt jelentette be az egyetem vezetése október 25-én. Azt is elmondták, hogy információk szerint a kormány eldöntötte, hogy nem fogja aláírni a maradásukhoz szükséges államközi megállapodást.

Így aztán az egyetem kampuszt nyit Bécsben, hogy 2019-től is biztosítva legyenek amerikai diplomát adó képzései. – Az amerikai akkreditációjú mester és doktori programjaira jelentkező új évfolyam hallgatói a 2019-20-as tanévtől a CEU új bécsi kampuszán fognak tanulni. A kuratórium 2018. december elsejével hagyta jóvá a költözést. A döntés oka az, hogy a magyar kormány eddig nem írt alá olyan nemzetközi egyezményt, amely lehetővé tenné, hogy a CEU New York-ban akkreditált amerikai intézményként szabadon működhessen Budapesten – áll a CEU októberi közleményében.