Százmilliárdot kaptunk az EU-tól az ukrán menekültekre, de a kormány tudott jobb helyet is a pénznek

Százmilliárdot kaptunk az EU-tól az ukrán menekültekre, de a kormány tudott jobb helyet is a pénznek

"Donyecki Népköztársaságból" kimenekített emberek lépik át az orosz-ukrán határt Matvejev Kurgannál 2022. február 19-én. Gyenyisz Pusilin, a függetlenségét önhatalmúlag kikiáltó, délkelet-ukrajnai "Donyecki Népköztársaság" vezetője teljes mozgósítást rendelt el. A szakadárok bejelentették, hogy már több mint hatezer embert, köztük 2400 gyereket evakuáltak Ukrajna keleti részéből Oroszországba

Fotó: Matvejev Kurgan / MTI/EPA

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Miközben Gulyás Gergely kancelláriaminiszter két héttel ezelőtt azt mondta, hogy nem kaptunk forrást az ukrajnai menekültek ellátására, addig az Európai Bizottság egyik tisztségviselője a Hvg.hu-nak azt írta, hogy a REACT-EU nekünk járó 110 milliárd forintnak megfelelő 299,6 millió eurós előfinanszírozásból úgy 263,2 milliót már megkaptunk. (Ez, a mostani, jóval gyengébb árfolyamon számolva 102,5 milliárd forintnak felel meg.) A portál úgy tudja, a kifizetés már áprilisban megtörtént, a fennmaradó összeg kisebb részét a későbbiekben kapjuk meg, egy részét pedig időközi kifizetések igénylésével már fel is használta a magyar kormányzat.

A helyreállítási keretből küldték, a menekültek megsegítésére

A pénzügyi segély folyósításáról az ukrán menekültválság kezelésére az Európai Unió még április elején döntött. A válság által leginkább érintett tagállamok számára az unió REACT-EU járvány utáni gazdasági helyreállításért felelős programjának átcsoportosításával nyújt támogatást. Lényegében azok az országok, amelyeket fokozottan érint a menekültválság, a terhelés arányában kapnak egy egyszerűsített elszámolású, nagyobb előfinanszírozású, a menekültek ellátására is fordítható kifizetést a nekik járó helyreállítási keretből.

Az összesen 3,4 milliárd eurós (1300 milliárd forintos) keretből jut Magyarországnak az említett 110 milliárd forint. Tehát ez a pénz nem egy új támogatási forma, az összeg része a Magyarországnak járó helyreállítási keretnek – csak most gyorsabban és egyszerűbben kaptuk meg, és a szabályozás megengedi, hogy az összeget eredeti céljától eltérően az állam a menekültek ellátására fordíthassa.

A kormány azonban élt a feltételes módban rejlő lehetőséggel, és az ukrajnai menekültek helyett az eredeti helyreállítási célokra költötték a pénzt. Hiszen az uniós forrást nem kizárólagosan menekültellátási célokra utalták Magyarországnak, az Orbán-kabinet pedig a korábban visszatartott, jogos jussként kezelte az összeget. A probléma ezzel csak az, hogy a portálnak nyilatkozó tisztviselők szerinti illendő lett volna, ha a kormány a 102 milliárd forint legalább egy részét a rászoruló menekültekre fordítja. A forrásszerzés pedig azért volt trükkös, mert hivatalosan nem is kaphattunk volna volna a REACT-EU pénzügyi keretéből. A magas korrupciós kockázatok miatt Magyarország az egyetlen uniós tagállam, ami nem juthatott hozzá az Európai Unió pandémia utáni helyreállítási forrásaihoz. Így 2400 milliárd forintnyi támogatástól estünk el.