Szél Bernadett ideiglenes szavazóhelyiségeket állítana fel a külföldön élők számára

Szél Bernadett ideiglenes szavazóhelyiségeket állítana fel a külföldön élők számára

Szél Bernadett (Fotó: Szél Bernadett Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szél Bernadett és Szabó Szabolcs független országgyűlési képviselők újra a Nemzeti Választási Irodához fordultak, hogy szerezzen érvényt a törvénynek, amely lehetővé teszi, hogy a 2022-es parlamenti választásokon is külső helyszíneken szavazhassanak a külföldön élő magyar állampolgárok, ha a külképviselet épülete nem alkalmas a várható érdeklődés kiszolgálására. Erről Szél Bernadett adott hírt Facebook-posztjában. Mint megjegyzi, számos helyen ez a helyzet, elég, ha a 2014-es 18-as választások tömegjeleneteire emlékezünk. Akkor sokaknak órákig kellett sorban állniuk, míg eljutottak az urnáig.

A megoldás a képviselők szerint ideiglenes szavazóhelyiségek felállítása lenne, méghozzá azokban a városokban, ahol várhatóan nagy számban fognak szavazni magyarok.

A választási iroda a képviselők kérdéseire válaszolva jelezte, hogy a labda a kormánynál pattog: az ideigenes irodák felállítása kormányzati hatáskör. Amit tenni tudnak, az az, hogy a tumultust megelőzendő nagyobb szavazóhelyiséget biztosítanak. A válasz szerint erre már készülnek is: „a külső helyszín kiválasztása a várható választópolgárszám alapul vételével történik, így például Londonban várhatóan egy több mint 1200 nm-es helyiség áll majd rendelkezésre, de előreláthatólag - többek között - Manchesterben is külső helyszínen történik majd a szavazás.”

Mint a képviselők megjegyzik: „lépnie kell a kormánynak: nyisson időszakos külképviseleti irodákat azokban a városokban, ahol a helyi magyar szervezetek igénye szerint nagy számban szeretnének szavazni magyar állampolgárok. Ez a minimum, ami elvárható!”