Vizsgálat indulhat a gödi akkumulátorgyár ügyében

Vizsgálat indulhat a gödi akkumulátorgyár ügyében

Vadai Ágnes (Fotó: Vadai Ágnes / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A DK-s Vadai Ágnes kérdését feljelentésként értékelte Polt Péter.

Vadai Ágnes képviselő öt kérdésben érdeklődött Polt Péter legfőbb ügyésztől a gödi akkumulátorgyár működésével kapcsolatosan. A DK képviselője levelében leírja, szeptemberi megkeresésére Koncz Zsófia, az energiaügyi minisztérium államtitkára közölte, az akkumulátorgyárakra Magyarországon „a legszigorúbb környezetvédelmi szabályok” vonatkoznak. Vadai szerint a politikus közölte ugyan, hogy a gödi gyár kapcsán szeptember 5. óta teljes körű környezetvédelmi eljárás van folyamatban, azt azonban elfelejtette közölni, hogy „a Magyar Mérnöki Kamara Környezetvédelmi Tagozata szerint az akkumulátor-gyártás technológiai sajátosságai miatt elengedhetetlen a környezeti hatásvizsgálati eljárás és az egységes környezethasználati engedélyezési eljárás”.

Márpedig a gödi Samsung-beruházás 2018 óta működik, tulajdonosa folyamatosan bővíti, jelenleg a létesítés nyolcadik üteme van folyamatban, a hatóság pedig eddig hat alkalommal állapította meg, a beruházásnak nem lesz jelentős környezeti hatása, ezért nem írta elő környezethasználati engedély megszerzését és hatásvizsgálatot. – Emiatt pedig nem monitorozzák a gyár okozta zajt, a levegőt és a talajvizet, utóbbit annak ellenére sem, hogy a gödi kutak vizében mérgező oldószer jelenlétét mutatták ki. Több épület ezen kívül részben vagy egészében engedély nélkül épült meg, a hatóság azonban kiadta rájuk a fennmaradási engedélyt, legföljebb utólag a beruházás költségeihez képest nevetséges összegű bírságot szabtak ki. A második gyár építéséhez viszont 2020-ban már egységes környezethasználati engedély megszerzését írták elő, mert az ehhez létesítendő kazánok hőteljesítménye két és félszeresen haladja meg azt a szintet, ameddig ilyen engedély nem szükséges. A kazánok azonban anélkül épültek meg, hogy a Samsung az engedélyt megszerezte volna, a hatóság pedig 2022 decemberében enélkül is kiadta rájuk a működési engedélyt. Ezt követően írták elő, alig egy hónapja a teljes körű környezetvédelmi vizsgálatot, ám az öt éve környezethasználati engedély nélkül működő gyár tevékenységét a vizsgálat idejére sem függesztették föl és nem is korlátozták – sorolta a problémákat a DK-s politikus.

A képviselő mindezek ismeretében a következőket kérdezte a legfőbb ügyésztől:

• Nem valósít-e meg bűncselekményt a környezethasználati engedélyezési eljárás előírásának elmulasztása?
• Nem valósít-e meg bűncselekményt a később előírt engedély megszerzésének elmulasztása, és a kazánok mulasztás ellenére történt üzembe helyezése?
• Nem valósít-e meg bűncselekményt az engedély nélkül épített és működtetett létesítmények használatba vételének engedélyezése?
• Nem merül-e föl az ügyben a hivatali visszaélés, a vesztegetés, és a vesztegetés elfogadása bűntettének gyanúja?
• Folytatnak-e vizsgálatot ezekben az ügyekben?

Polt Péter válaszában közölte, a kérdéseket feljelentésként értelmezi, és a képviselő levelét elbírálás céljából elküldte a Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányságnak.