Mit tegyünk, ha gyermekünk háziállatot szeretne, de mi még nem? (x)

Mit tegyünk, ha gyermekünk háziállatot szeretne, de mi még nem? (x)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A háziállatok lehetnek nagyon aranyosak és elragadóak, vagy éppen jó érzés hozzájuk bújni, azonban a nevelésük nem kis felelősséggel jár a gazdáikra nézve. Gyakran felmerül a kérdés a kisgyermekes családokban, hogy tartsanak-e háziállatot vagy sem.

Megvannak az előnyei és a hátrányai is az egész családra nézve, amit gondosan kell mérlegelni, mielőtt döntés születik. Ha nem vagyunk rá képesek, vagy a gyerekek még nem elég érettek, esetleg a körülményeink nem teszik maradéktalanul lehetővé, akkor érdemes elgondolkodni más alternatívákon is.

A Zsumi Gyerekjáték és Bababolt játékai között találunk olyanokat is, amelyek helyettesíteni nem fogják a házi kedvencet, de egy időre ki tudják váltani. Közben pedig nem kell lemondanunk a kisállatokkal való együttélés örömeiről és jótékony hatásairól sem. Amint minden körülmény adott lesz, akkor vállalhatunk igazi kutyát vagy macskát, esetleg hörcsögöt is.

Legyen háziállatunk vagy ne legyen?

Előfordulhat, hogy a családban valaki allergiás az állatok szőrére. Ez elég kellemetlen, ha már az otthonunkba kerülés után derül ki, hiszen nagy csalódás lesz a gyerekeknek. Ezért jó, ha előtte utánajárunk, hogy nincs-e valamelyik gyerkőcnél ilyesfajta kizáró ok.

Ha ez a helyzet áll fenn, még mindig szóba jöhetnek a halak, a madarak vagy a hüllők is. Bár ezeket nem feltétlenül tudják megsimogatni vagy átölelni, de a felelősséget megtanulhatják általuk is.

A háziállat ugyanis nemcsak örömforrást jelent nekik, hanem sok olyan tapasztalattal is gazdagodnak, amelyek pozitív irányba terelik a személyiségfejlődést. Mivel az ember és az állat közötti kapcsolatban is két fél van, fontos szem előtt tartani, hogy mindketten jól érezzék magukat. Ez az első, amit megtanulhatnak a gyermekek ebből a különleges kötelékből.

A háziállatok hatása a gyermek személyiségfejlődésére

A gyermekben kialakul a felelősségtudat és a rendszeresség, miközben gondoskodnia kell valakiről. Megtanulja a másik jelzéseit értelmezni, akár a saját igényeit is háttérbe szorítja egy időre a másik kedvéért.

Ezáltal kialakul az empátia alapja, a szempontváltás képessége, de a feltétel nélküli elfogadás megélésére is sor kerülhet. Ha a kisgyerek szereti a háziállatot, megtanul odafigyelni a környezetére is. Rájön, hogy ő is tud nekik fájdalmat okozni, ezért a többi állatot sem fogja bántani.

Egy szuper interaktív játék, ha még nem jött el a kis kedvenc ideje

Ha pedig úgy érezzük, hogy még nem állunk készen, viszont szeretnénk gyermekünket megismertetni a gondoskodás örömeivel és kihívásaival, akkor is van megoldás. A Little Live Pets Mama tengerimalac segítségével játékosan tanulhatja meg a gyermek a másokra való odafigyelést.

Ez tulajdonképpen egy szerepjáték, amely fejleszti a kommunikációs készséget, az érzelmi intelligenciát, és a mentális egészségben is nagy szerepe van. Ez a játék enyhítheti a szorongást, mert észrevétlenül kínál megoldást a különféle hétköznapi problémákra. Segítségével könnyebben feldolgozzák a gyerkőcök a mindennapi stresszt.