Hivatalos: megvan az előválasztás második fordulójának időpontja

Hivatalos: megvan az előválasztás második fordulójának időpontja

Az ellenzéki előválasztás szavazólapjait tartalmazó urna 2021. szeptember 29-én (Fotó: Országos Előválasztási Iroda)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Október 10-től október 16-áig, tehát hét napon át tart majd az előválasztás második fordulója – értesült a Telex több forrásból. A portál úgy tudja, a pártelnökök megállapodására volt szükség az időpont meghatározásához, miután az Országos Előválasztási Bizottságban (OEVB) nem tudott döntésre jutni pénteken a hat ellenzéki párt delegáltja.

Vasárnap kora délután az Országos Előválasztási Bizottság közleményben erősítette meg az információt. Mint írták, mivel az informatikai támadás miatt csúszott az első forduló, az eleve nagyon szoros határidők mellett megtervezett második forduló sikeres lebonyolítása rendkívül nehézzé vált. Az Országos Előválasztási Bizottság ezért úgy döntött, hogy az eredeti, hétnapos időszak megőrzésével, de elcsúsztatja az előválasztás második fordulóját október 10-16-ra. A vasárnaptól szombatig tartó időszakban két hétvégi szavazási nap is lesz, ami az első forduló tapasztalatai szerint a legmagasabb részvételt biztosítja. Továbbá a szavazatszámlálás is október 17-én, vasárnapra esik, így lehetséges válik egy nap alatt megállapítani az előzetes végeredményt. Így időben születik hivatalos végeredmény ahhoz, hogy az október 23-i nemzeti ünnepen együtt sorakozzon fel az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje és 106 egyéni képviselőjelöltje. A második forduló rövidebb lesz, mint az első forduló, ezért értelemszerűen részlegesen változni fognak a szavazópontok és a nyitvatartásuk. A második forduló szavazópontjainak listáját a jövő héten fogja az OEVB nyilvánosságra hozni. A második fordulóban az egész ország egy választókerületnek fog számítani, azaz a választópolgárok az ország összes szavazópontján érvényesen szavazhatnak, függetlenül az állandó lakcímük egyéni választókerületi hovatartozásától. A szavazási feltételek, azaz a magyarországi állandó lakcím és lakcímigazolvány, valamint egy fényképes igazolvány továbbra is szükséges a szavazáshoz – közölték.

A Telex emlékeztet, hogy több mint egy héten át szóltak a pletykák és belső szivárogtatások arról, hogy a Demokratikus Koalíció „akadályozza a második forduló meghosszabbítását”, illetve csúsztatását. A Telex több forrástól úgy értesült, hogy a DK az OEVB pénteki ülésén, tehát az első forduló eredményeinek csütörtök éjjeli kihirdetése után semmiféle akadályt nem gördített az időpontról való döntéshozatal elé, és az eredeti szándékot, azaz, hogy két hétvége is essen a szavazónapok idejére, azzal a kompromisszummal sikerült áthidalni, hogy 7 napon át, vasárnaptól, szombat estig lehessen voksolni.

A portál információi szerint a Párbeszéd delegáltja volt az, aki „beintett” a kompromisszumnak, mert ragaszkodott ahhoz, hogy arról azzal a javaslatukkal együtt voksoljanak az OEVB-delegáltak, hogy a második fordulóban ne kelljen sorban állnia az internetes szavazás előtt azoknak, akik már az első forduló előtt regisztráltak és az online azonosítási folyamaton is túl vannak.

A második forduló eredetileg október 4. és 10. között lett volna, de arról már mintegy két hete lehetett hallani, hogy napokat vagy akár egy hetet is csúszhat a második kezdete, mert a tervezettnél több időt vesz igénybe a szavazólapok és az urnák eljuttatása a szavazókörökbe, és az informatikai rendszert is át kell még hangolni.

Az MSZP–Párbeszéd–LMP, valamint a Momentum is azt szerette volna elérni, hogy október 9. és 16. között tartsák meg a második fordulót, hogy két hétvége is beleessen, de azt is javasolták a többi pártnak, hogy a második fordulóban az egész ország egyetlen választókerület legyen, azaz bárki bárhol szavazhasson a miniszterelnök-jelöltre, továbbá, hogy az előválasztás első fordulójában online voksolóknak ne kelljen újból végigmennie a regisztrációs folyamaton, hanem automatikusan szavazhassanak az internetes felületen.

Ezek közül az online regisztrációról ne született még döntés.