Vera Jourová nem örül, hogy a magyar hallgatók nem vehetnék részt az Erasmus+ programban

Vera Jourová nem örül, hogy a magyar hallgatók nem vehetnék részt az Erasmus+ programban

A kétnapos látogatáson Lengyelországban tartózkodó Vera Jourová, az Európai Bizottságnak az értékek és átláthatóság ügyében illetékes alelnöke az Adam Bodnar lengyel igazságügyi miniszterrel, főügyésszel folytatott varsói megbeszéléseit követő sajtóértekezleten 2024. március 14-én. (Fotó: MTI/EPA/PAP/Pawel Supernak)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Amikor a magyar kormányt kritizálom, sosem Magyarországot kritizálom. Számomra a kettő nem ugyanaz, és sosem kritizáljuk a magyar embereket azért, ahogyan szavaztak – mondta el Vera Jourová, az Európai Bizottság alelnöke egy szerdai háttérbeszélgetésen Brüsszelben, amelyen a Magyar Hang is jelen volt. Ugyanakkor szerinte sok aggodalom van bennük a magyar kormány lépéseivel kapcsolatban.

A Magyar Hang annak kapcsán tett fel kérdést, hogy még tavaly év elején kiderült, hogy kizárják az uniós Erasmus+ ösztöndíjakból a fideszes irányítás alatt álló alapítványi egyetemeket, így arról érdeklődtünk, hogyan állnak az újraindítással kapcsolatos tárgyalások. Jourová elmondta, fontos számára, hogy a magyar diákoknak ugyanolyan esélyük legyen külföldön tanulni az unió támogatásával, mert szerinte az Erasmus+ az EU valaha volt legsikeresebb programja. – Ezért nem örültem annak, hogy az Erasmus+-programot blokkolták, de megértem az okokat – mondta hozzátéve, jogi szempontból ez egy szükséges lépés volt. Ezért fontos, hogy továbbra is tárgyalnak arról, hogy lehetővé tegyék a részvételt a magyar hallgatók számára. 

A háttérbeszélgetésen felmerült kérdésként az is, hogy a magyar kormány kérésének megfelelően el lehetne-e tolni a helyreállítási források felhasználásának határidejét. Jourová azt válaszolta, szerinte a mostani bizottság már nem fog döntést hozni a kérdésben. Ugyanakkor ők szeretnék meggyőzni a tagállamokat, hogy amint lehetséges, használják fel a pénzeket, hiszen az élénkíti a gazdaságot, így szeretnék, ha maradna a jelenlegi 2026-os határidő.

A vétó kérdése szintén szóba került. Az alelnök szerint miután az EU a jövőben bővülne, vagyis még több tagállam lenne, felül kell vizsgálni a döntéshozatali mechanizmust, emiatt kulcskérdés, hogy megmaradhat-e a vétó eszköze a jelenlegi formájában. Mint elmondta, egyrészről a vétó talán az egyetlen eszköz a kisebb tagállamok kezében, hiszen ennek köszönhetően ugyanannyit ér a szavazatuk, mint a nagyobb országoknak. Másrészt korábban történtek visszaélések a vétóval, amikor bizonyos országok meg akarták zsarolni a többieket olyan kérdéseket beemelve, amelyek nem is kapcsolódtak az eredeti ügyhöz. Például Ukrajna támogatása biztonsági és védelmi kérdés, és míg az uniónak összesen 460 millió polgára van, addig a Fidesznek hárommillió szavazója, a párt mégis blokkolja a közösség életéről szóló döntéseket, ami egy veszélyes aszimmetriát eredményez. Ezért szerdán megvitatott javaslatuk arról szól, hogy kezdjék el annak megtárgyalását, hogy hogyan tartsák meg a vétót úgy, hogy azt a továbbiakban nemzeti stratégiai érdekek esetén lehessen használni.

További újságírói kérdéseket is kapott Jourová, többek közt arról, hogy az Európai Palrament szerint nem elég kemény az Európai Bizottság a magyar kormánnyal. Az alelnök szerint a bizottságot sokkal szigorúbb szabályok kötik, mint a parlamentet. Míg az EP nyíltan kritizálhatja Orbán Viktort Putyinhoz fűződő barátsága miatt és hogy kezet fog vele Kínában, a bizottságnak erre nincsen lehetősége, sem arra, hogy jogi lépéseket tegyen emiatt, hiszen a szabályok szerint kell eljárniuk. Hozzátette: az EP többségének ezért sosem lesz elég, amit a bizottság csinál. Eközben a parlament egy része éppen azt jelzi a bizottságnak, hogy ne nyúljon azokhoz a hatáskörökhöz, amik a tagállamokhoz tartoznak. – Nekem viszont az a kötelességem, hogy cselekedjek, ha azt látjuk, hogy egy tagállam megszegi az uniós törvényt – tette hozzá.

Lapunk brüsszeli útját az Európai Parlament támogatta.

Címkék: Erasmus+, Vera Jourová