A szerencsésebb vidékeken működő vállalkozások kapják a több támogatást

A szerencsésebb vidékeken működő vállalkozások kapják a több támogatást

Komlódtótfalu (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Több mint kétezer, északkeleti és dél-dunántúli „szabad vállalkozási zónában" található település vállalkozói között kettő, a tehetősebb, „gazdaságélénkítő és felzárkózó" kategóriába sorolt százhatvankettő településen tevékenykedő cég között viszont három milliárd forintot oszt szét pályázat útján a kormányzat – vette észre a Népszava. 

A hátrányos helyzetű településeken működő mikro- és kisvállalkozások fejlesztéseinek támogatását célzó pályázat más furcsaságokat is rejt. 

A nehezebb helyzetben lévő vállalkozások fejenként alig tízmillió forinthoz juthatnak, amelyből csak hétmillió forint ingyenpénz, hárommilliót a vállalkozónak kell állnia. Ezzel szemben a szerencsésebb vidéken működő cégek akár hatvanmillió forint állami támogatáshoz is juthatnak, és ehhez egyetlen fillér önrészt sem kell biztosítani, vagyis az egész összeg ajándékpénz. 

Az indoklás nélkül hátrányos megkülönböztetésben részesülő települések önkormányzati képviselőiben a mostani pénzosztás a kommunista diktatúra idején alkalmazott módszert idézi: ahogy akkor, úgy most is vannak az ország vezetőinek kedvesebb és mostohább vidékek. Ahogy az egyik politikus fogalmazott a Népszavának, a hátrányosan megkülönböztetett települések vállalkozóinak is kedvező feltételekkel jár a pénz, csak nem jut.