Ezúttal őstermelőként nyert uniós százmilliókat Tiborcz István

Ezúttal őstermelőként nyert uniós százmilliókat Tiborcz István

Tiborcz István és Orbán Viktor (Fotó: Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Jelentős összegű, 215 millió forintos, vissza nem térítendő támogatást nyert az Európai Unió vidékfejlesztési forrásaiból Tiborcz István – vette észre a kormányzati pályázati portál nyilvántartásában a 24.hu. Orbán Viktor miniszterelnök veje erdősítés támogatására kap pénzt. A projektleírás alapján a beruházást Brüsszel teljes egészében finanszírozza, tehát önrész sem kell. Az erről szóló támogatói döntés tavaly októberben született meg.

Tiborcz István irodája a 24.hu megkeresésére azt írta, az erdőtelepítés által egyfajta „zöldfolyosókat” hoznak létre, amivel hatékonyan támogatják a védett területeken kívül is a természetes vagy természetközeli élőhelyeket. A betelepítendő helyszínről azt közölték, hogy olyan területeken erdősítenek, amelyek erősen erodáltak, 12–17 százalékos lejtésűek, és amelyek mezőgazdasági hasznosításra csak korlátozottan alkalmasak. Hozzátették: Tiborcz István úr őstermelőként biogazdálkodást folytat 300 hektáron több mint öt esztendeje. Ebben a szegmensben számos család megélhetését folyamatosan biztosítja a sikeres vállalkozás.

A 24.hu megjegyzi, hogy korábban a biogazdálkodásra történő áttérésre is vissza nem térítendő uniós támogatást kapott Tiborcz István.

Először 2017 nyarán nyert e célra 35 millió forint uniós pénzt, hogy Csabdi településen ökológiai gazdálkodásra térjen át. Majd egy 2018 áprilisi döntés alapján már 115 millió forint megítélt összeg szerepelt erre a célra a neve mellett. Ez a két pályázati hirdetmény azonban hamarosan eltűnt a kormányzati pályázati portálról.

Jelenleg biogazdálkodásra való áttérés címén egy 2019 novemberi döntés található meg a kormányzati pályázati portálon, amely szerint 142 millió forintot ítéltek meg neki.