Jól kisütötték

Jól kisütötték

Győztes csapat: Varró Zoltán, Horváth Zoltán, Szász Krisztián, László Ildikó, Forrás: Hel Pékség

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Másodszor indult és másodszor nyert első díjat a solymári Hel Pékség a Magyar Pékszövetség szokásos, augusztus 20-ához kapcsolódó Szent István-napi kenyérversenyén. Tavaly a kisebbik jelentőségű díjat, Az Év Innovatív Kenyere elismerést szerezték meg. Idén – a jubileumi tizedik erőpróbán – viszont már a fő versenyszámot nyerték meg, és vihették haza az Ország Kenyere elismerést.

– A tavalyi sikert követően elhatároztuk, hogy minden évben indulunk a versenyen. A lendület is megvolt a kollégákban, hiszen többen is úgy érezték, a saját elképzeléseik alapján készült kenyérrel lehet esélyük a győzelemre. Miután a szabályok értelmében pékségenként legfeljebb három kenyeret lehet nevezni, nálunk viszont ennél többel jelentkeztek a kollégák, így első körben házi „bajnokságot” rendeztünk; és az élen végzettet, a Solymár gyöngyét neveztük a Szent István-napi versenyen. Nagyon boldogok voltunk, hogy idén is sikerült a második fordulóba kerülni, ahol a zsűri hét kenyeret bírált el, de még nagyobb volt az öröm, amikor megtudtuk, a fő kategória első helyét is elhozhattuk Solymárra – mesélte a Solymár gyöngye történetét Szász Krisztián, a Hel Pékség tulajdonosa.

Magáról a kenyérről elmondta, a szabályoknak megfelelően csak természetes anyagokat használtak fel megalkotásakor: kétféle lisztet, vizet, sót és élesztőt, vagyis semmiféle adalékanyag nem kerül bele. Kérdésünkre arról is beszélt, e cipó különlegessége, hogy a lelkét adó kovászt 72 órán át érlelik, mielőtt a kenyérbe kerül.

– A kovász alapja a rozsliszt, amelyet 24 óránként etetünk búzaliszttel, így jutunk el a harmadik naphoz, amelynek végén nekiállhatunk kenyeret gyúrni. Fontos az is, hogy csupán a dagasztásakor kerül bele az élesztő, amelynek mennyisége alig éri el az egy százalékot. Maga a kész termék a kovász hosszas érleléséhez képest már igen gyorsan, hozzávetőlegesen két és fél óra alatt elkészül. Mielőtt az egy kilogrammos cipót a kemencébe tesszük, egy hosszanti és több napocska alakú vágást ejtünk rajta, ennek eredményeként szinte mosolyog a kenyér, amikor elkészül – tette hozzá Szász Krisztián.

A pékség tulajdonosa arról is beszélt, hogy a győztes kenyér alkotója munkatársa, Varró Zsolt. Az ő szakmai tudását dicséri, hogy a pékszakma egyik legnagyobb elismerését sikerült elnyerniük. Kérdésünkre a saját szerepéről elmondta, ő annyiban járult a sikerhez, hogy a kovász nagyságának beállításában adott tanácsot munkatársának.

– Azért is fontosak számunkra ezek az elismerések, mert lendületet adnak munkatársainknak, hogy rendre újabb ötletekkel keressenek meg, amelyek megvalósításával folyamatosan és egyre magasabb szinten tudjuk kielégíteni vevőink kívánságait, igényeit – foglalta össze a verseny legfontosabb tanulságát a pékség tulajdonosa.

A 2010-ben alapított Hel Pékség renoméját a szakmában nagy újítóként ismert Hantos László építette fel, majd nyugdíjba vonulása után – amint azt az elmúlt két év elismerései bizonyítják – ezt emelte tovább Szász Krisztián, aki tavaly márciusban vásárolta meg a vállalkozást.

A jelenlegi tulajdonos egyébként évtizedek óta, másodgenerációs vállalkozóként vezeti az apósa, László Ádám által 1979-ben alapított László Pékségét, amelynek két budapesti üzemében a hagyományos technológiát használják. A Hel Pékség megvásárlásával a legkorszerűbb technológia birtokába jutottak, és bizonyítani szerették volna, hogy ennek használatával is lehet hosszú érlelésű kovásszal igazán egészséges terméket készíteni.

Ez a cikk eredetileg a Magyar Hang 2021/34. számában jelent meg augusztus 19-én.