Júliustól nagyot drágulhat a kenyér

Júliustól nagyot drágulhat a kenyér

Teljes kiőrlésű lisztből készült kenyerek. Képünk csak illusztráció! (Fotó: Kris L/Pixabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kiugróan drágulhatnak hamarosan a pékáruk – hangzott el az RTL Klub Híradójában.

A híradó szerint egy tonna búza már 140 ezer forintba kerülhet a feldolgozóknak, kétszer annyiba, mint tavaly. Ezért júliustól tovább emelik a liszt átadási árát. Lakatos Zoltán, a Hajdú Gabona Zrt. elnök-vezérigazgatója – a feldolgozók szövetségének tagozati elnöke – a csatornának azt mondta, hogy jó 30 százalékot fog emelkedni, így a sütőipar is nyilván emelni fogja a kenyérnek és a pékárunak az árát.

A kenyér egyébként az egyik leginkább dráguló élelmiszer, egy kiló fehérkenyér kilójáért már májusban is átlagosan 577 forintot kellett fizetni, 47 százalékkal többet a tavalyi árnál. De a zsemle ára is másfélszeresére nőtt, most átlagosan 45 forintba kerül.

Itthon egyébként bőséges gabonatermést várnak, máshol viszont a háború miatt nincs belőle elég és megugrott a kereslet. A malmoknak így annyit kell fizetni az alapanyagért euróban, mint amennyit más adna érte.

Az RTL szerette volna megszólaltatni a témában a kormányt is, de az adásukig nem adott nekik interjút a kabinetből senki. Annyit írtak, hogy a háború vége az, ami leginkább erősítheti majd a forintot.