A francia-német pároshoz csatlakozna a lengyel kormány

A francia-német pároshoz csatlakozna a lengyel kormány

Fotó: Unsplash/Nemesia Production

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Németország és Franciaország kulcsszerepet játszik az Európai Unióban (EU), és Lengyelországnak csatlakoznia kell ehhez a tandemhez – jelentette ki Andrzej Szejna új lengyel külügyminiszter-helyettes a Rzeczpospolita című napilapban hétfőn megjelent interjújában.

A több külpolitikai témára is kitérő beszélgetésben Szejna rámutatott: Németország Lengyelország legfontosabb gazdasági partnere. Ennek pedig a politikai kapcsolatokban is tükröződnie kell – tette hozzá. Lengyelország szempontjából azonban az lenne a legelőnyösebb, ha a kapcsolatokat szélesebb körben fejlesztenék, mégpedig a Weimari Háromszög nevű francia-lengyel-német formátumban – vélekedett a diplomata.

Arra a kérdésre, hogy miután „a visegrádi csoport (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia – V4) és a Három Tenger Kezdeményezés (3SI) halott” Varsó számára a Weimari Háromszög válik-e a legfontosabb együttműködési formátummá, Szejna megerősítette: ennek „így kell lennie”. A német-francia páros „kulcsszerepet játszik az EU-ban, az unió jövőjéről folytatott vitában", ezért „stratégiai jelentősége van annak, hogy Lengyelország állandó jelleggel csatlakozzon hozzájuk” – jelentette ki. Hozzátette: a V4-ben Magyarország és Szlovákia „a mieinkkel össze nem illő prioritásokat” szorgalmaznak a biztonság terén, mindazonáltal Varsó „párbeszédre fog törekedni" velük. Hasonlóképpen a 3SI terveiből „még nem sikerült semmi kézzelfoghatót megragadni” – jegyezte meg Szejna.

A V4-en belüli együttműködés Milos Vystrcil cseh szenátusi elnök és Szymon Holownia lengyel alsóházi elnök hétfői varsói találkozójának napirendjén is szerepelt. Tárgyalásuk után a lengyel szejm által kiadott közlemény szerint Vystrcil „a kétoldalú kapcsolatok fejlesztésére, valamint a V4-en belül folytatott jó együttműködésre” számít, Lengyelországnak pedig „főszerepet” tulajdonít a visegrádi formátumban. Annak kapcsán, hogy Lengyelország júliusban átveszi Csehországtól a V4 soros elnökségét, Vystrcil kifejezte abbéli reményét, hogy a csoportban megmarad a „hosszútávú együttműködés". A közlemény szerint mindkét állam, valamint az egész V4 érdekében Ukrajna támogatása áll. Holownia szerint az ukrajnai helyzet kapcsán az EU-nak egységesnek kell lennie. A V4-en belül pedig parlamentközi együttműködést is folytatni kell – idézik a lengyel házelnököt.

Ukrajna támogatásáról  és a Weimari Háromszögben folytatandó együttműködésről tárgyalt hétfőn Varsóban Radoslaw Sikorski lengyel és Stéphane Séjourné francia külügyminiszter is. Sikorski a találkozót követő közös sajtóértekezleten kiemelte: Párizs és Varsó „az európai katonai képességek fejlesztését” támogatják, közös érdekük az európai biztonság megőrzése, „az orosz imperializmus megállítása”. Séjourné kijelentette: Lengyelország „visszatér Európába, ezáltal visszatér annak reménye is, hogy gyorsabban haladunk az európai reformok terén”. A jogállamiságról szólva a francia miniszter aláhúzta: tudja, hogy számíthat az új lengyel kormány lépéseire, arra, hogy „a jogállamiság az európai szerkezet egyik pillére marad”.

(MTI)