Kárpátalja: akár napokig is szünetelhet az áramszolgáltatás a beregszászi polgármester szerint

Kárpátalja: akár napokig is szünetelhet az áramszolgáltatás a beregszászi polgármester szerint

Babják Zoltán, Beregszász polgármestere

Fotó: Babják Zoltán Facebook-oldala

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Ukrenerho áramszolgáltató vállalat vészleállásokat alkalmaz Ukrajna-szerte. Ezért fel kell készülni arra is, hogy az áramszolgáltatás akár napokon át szünetel majd – írta a Kárpátalja.ma híroldal Babják Zoltán, a Beregszászi kistérség polgármester közlését idézve.

Babják azt írta: sem a városi tanács, sem ő, sem a képviselők nem döntenek arról, hogy mikor kapcsolják ki az áramot. Jelenleg nincsenek stabil ütemtervek, mert minden kikapcsolás vészleállás. A városi tanácsot sem informálják előre ezekről. Az Ukrenerho ellenőrzi a helyzetet és ők döntenek arról, mely vonalat kapcsolják le: nem várost, utcát vagy városrészt, hanem áramvonalat – közölte a Beregszász polgármestere.

A városvezető arra hívta fel a figyelmet, hogy érdemes előre készülni az áramkimaradásokra. Azt tanácsolta a lakosságnak, hogy vásároljanak tartós élelmiszereket, legyen kéznél rádió, power bank, elemlámpa, gyufa és gyertya, elsősegélydoboz. Amennyiben lehetőségük van rá, vásároljanak generátort és kemping gáztűzhelyt. Továbbá készítsenek be meleg ruhát, pokrócot, hálózsákot.

Mint arról beszámoltunk, az utóbbi hetekben Oroszország szisztematikusan támadta Ukrajna energetikai infrastruktúráját. Emiatt rendszeresek az áramkimaradások. Vagy a hálózatot ért találatok következtében, vagy pedig a tudatosan lekapcsolt hálózat miatt.

Ukrajnát ma reggel is rakétákkal lőtte Oroszország. Robbanásokat jelentettek Dnyipróból és Odesszából is. A légiriadó alatt az egész ország területén szóltak a szirénák. A Kárpátalja.ma beszámolója szerint hárman sérültek meg az odesszai infrastrukturális létesítmény elleni rakétatámadásban. Az UNIAN hírügynökség közép-európai idő szerint 5 óra 44 perckor történt a robbanás. A romok eltakarítás jelenleg is folyik, további sérültekről egyelőre nincs információ.