Boris Johnson: Senki nem garantálja, hogy Ukrajna nem lesz a NATO része

Boris Johnson: Senki nem garantálja, hogy Ukrajna nem lesz a NATO része

Boris Johnson brit miniszterelnök (Fotó: MTI/EPA/Neil Hall)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem hiszi Boris Johnson, hogy megszületett volna a támadásról szóló döntés Moszkvában, de szerinte ez nem jelenti azt, hogy a dolog ne történhetne meg. A brit kormányfő Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral tartott sajtótájékoztatót Brüsszelben, itt pedig a BBC szerint azt mondta: a mostani a legveszélyesebb pillanata a legnagyobb biztonsági válságnak, amivel Európa az utóbbi évtizedekben szembenézett.

A kormányfő szerint nem szabad visszatérniük azoknak a hidegháborús időknek, amikor néhány nagyhatalom az emberek feje fölött döntött nemzetek sorsáról. Johnson hozzátette azt is, vannak dolgok, amelyekről nem lehet tárgyalni. Ilyennek tartja a NATO politikáját, miszerint senki nem ad garanciát Oroszországnak arra, hogy Ukrajna nem fog a jövőben csatlakozni a szervezethez. Viszont a kormányfő szerint azért vannak dolgok, amikről lehet tárgyalni. Abban a katasztrofális esetben, ha kitörne a háború, az Egyesült Királyság fegyverekkel támogatná az ukránokat.

Stoltenberg ehhez hozzátette, Oroszország számára egyértelmű a választás. Szerinte ha a konfrontáció mellett döntenek, azért nagy árat fognak fizetni. A gazdasági szankciók mellett szerinte megnövekedett katonai jelenléttel is számolniuk kellene az oroszoknak a NATO keleti tagállamaiban.

Mindeközben Moszkvában közös sajtótájékoztatót tartott Liz Truss brit és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter. Truss szerint az oroszok jobban tennék, ha a diplomáciai megoldást választanák. Lavrov viszont megjegyezte, nem is akarják megtámadni Ukrajnát, és épp a nyugati államok azok, amik fenyegetik Oroszországot.