Eljárást kezdeményez hatalommal való visszaélés vádjával a képviselőház Joe Biden ellen

Eljárást kezdeményez hatalommal való visszaélés vádjával a képviselőház Joe Biden ellen

Joe Biden amerikai elnök (jobbra) és Kevin McCarthy, az amerikai képviselőház republikánus párti elnöke a nemzeti imareggelin a törvényhozás washingtoni épületében, a Capitoliumban 2023. február 2-án (Fotó: MTI/EPA/Michael Reynolds)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hivatalos eljárást, az úgynevezett közjogi felelősségre vonást (impeachment) kezdeményez Joe Biden elnök ellen a washingtoni törvényhozás, a kongresszus alsóháza – jelentette be Kevin McCarthy. A republikánus többségű alsóházat házelnökként vezető politikus jelezte, a demokrata elnök ellen korrupció, hatalommal való visszaélés és korrupció vádjai miatt kezdeményeznek eljárást.

Amennyiben az impeachment sikerrel jár, azaz az alsóház után a szenátus is rábólint, akkor elvben elmozdítható hivatalából a regnáló amerikai elnök. Jelen állás szerint a száz tagú felsőháznak 49 republikánus, 48 demokrata és 3 független képviselője, illetve szavazati joggal bír benne még plusz egy vokssal az alelnök, azaz a demokrata Kamala Harris. Eddig még soha nem sikerült így elmozdítani amerikai elnököt a székéből, és még a nem túl meggyőző demokrata fölény nélkül se valószínű, hogy erre a sorsra jutna Biden elnök. Ugyanakkor a 2024-es elnökválasztási kampányra fordulva okozhat kellemetlenséget az elnök számára az eljárás. Ilyen szempontból várható kihívója, Donald Trump korábbi republikánus elnök sincs jobb helyzetben, ellene az elmúlt időszakban négy büntetőeljárást is indítottak.

Ahogy arról korábban már többször is írtunk, a Republikánus Párt az elnököt fia, Hunter Biden olykor kétesnek tűnő üzelti ügyei felől támadja. McCarthyék idén januárban vették át az alsóház irányítását a tavaly novemberi félidős választások után. A republikánusok pedig már év elején jelezték, komolyan utánamennek a Biden család üzleti ügyeinek. Ugyan a BBC szerint az a témában tartott meghallgatások során nem találtak konkrét bizonyítékot Biden helytelen viselkedésére, ám a Republikánus Párt képviselői szerint Hunter Biden üzeleti ügyei megkérdőjelezhetőek, ahogy az is, hogy az elnök tudott-e fia tevékenységéről.

McCarthy a washingtoni Capitoliumban tett rövid nyilatkozatában azt mondta, hogy „komoly és hiteles” állítások merültek fel az elnök magatartásával kapcsolatban. „Ezek az állítások együttesen az intézményesített korrupció képét mutatják” – közölte a házelnök.

A Fehér Ház gyorsan elítélte McCarthy és pártjának döntését. „A képviselőházi republikánusok kilenc hónapja vizsgálódnak az elnök ellen, és nem találtak semmilyen bizonyítékot az állítólagos bűneire” – írta Ian Sams, a Fehér Ház szóvivője a közösségi médiában közzétett bejegyzésében.