Franciaország nagy hatótávolságú rakétákat küld Kijevbe

Franciaország nagy hatótávolságú rakétákat küld Kijevbe

Emmanuel Macron francia elnök a Saint-Jean-erődben beszél háromnapos marseille-i látogatásának második napján, 2023. június 27-én (Fotó: MTI/EPA pool/Guillaume Horcajuelo)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Franciaország nagy hatótávolságú „Scalp”-rakétákat küld Kijevbe, derült ki a Le Figaro cikkéből. Olyan irányított levegő-föld rakétákról van szó, amelyekkel rögzített célpontokat lehet nagy hatótávolságból megsemmisíteni. Emmanuel Macron mindezt július 11-én, kedden, a NATO-csúcstalálkozó első napján jelentette be.

A francia elnök elmondása szerint olyan új rakéták szállításáról döntöttek, amelyek mélyebb csapásokat tesznek lehetővé. A legfontosabbnak azt nevezte a vilniusi csúcsra érkezve, hogy támogatásukat fejezzék ki Ukrajna irányába, illetve hogy a NATO egységét mutassák a világnak. A Kreml válaszul közölte, hogy a Macron által bejelentett rakéták szállítása hiba, amely ellenintézkedések megtételére „kényszeríti” Oroszországot. Dmitrij Peszkov szóvivő szerint az ő nézőpontjukból ez egy elhibázott döntés, és annak következményei lesznek az ukrán félre nézve.