Kétezerre emelkedett a marokkói földrengés áldozatainak száma

Kétezerre emelkedett a marokkói földrengés áldozatainak száma

Az előző éjszakai földrengés okozta károkat nézi egy nő egy marrákesi utcán 2023. szeptember 9-én (Fotó: MTI/EPA/Dzsalal Morsidi)

Fotó: Dzsalal Morsidi

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Utórengésektől félve sokan második este is az utcákon aludtak. A súlyos sebesültek száma is legalább 1400 fő lehet. Az elkövetkező 24-48 óra kritikus lesz a mentés szempontjából.

A marokkói hatóságok legfrissebb összesített adatai szerint 2012-en meghaltak, 2059-én megsebesültek a nem sokkal szombat hajnalban történt földrengésben. A sebesültek közül 1404 fő állapota kritikus. A földmozgás péntek éjjel 23 óra körül indult el, a rengés epicentruma a Magas-Atlasz hegységben volt, félúton a többek között a történeti belvárosáról és nagybazárjáról híres Marrákes és a turisták által látogatott déli tengerparti város, Agadir között. A Richter-skála szerinti 6,8-as rengést az észak-afrikai országban szinte mindenhol megérezték. A BBC beszámolója szerint az utórengésektől félve sokan immár a második éjszaka is inkább az utcákon aludtak.

A marokkói hatóságok további áldozatokkal számolnak, ugyanis az epicentrum körül sok, eldugott hegyvidéki településről, az ott élőkről még nincsenek pontos adatok. A mentőegységek még mindig azon fáradoznak, hogy egész családokat mentsenek ki a leomlott épületek romjai alól, különösen a vidéki falvakban. A személyzet és a felszerelés eljuttatása a legsúlyosabban érintett területekre azonban nehézségekbe ütközik – e vidéki területeken ugyanis sok út rongálódott meg, illetve zárt el a törmelék. VI. Mohammed marokkói uralkodó utasította a hadsereget, hogy folytasson keresési és mentési munkálatokat. Franciaországtól Algérián át Törökországig – amelyet az év elején ugyancsak brutális, több mint 50 000 halálos áldozatot követelő erős földrengés rázott meg – számos ország felajánlotta támogatását és szolidaritását fejezte ki.

Novák Katalin köztársasági elnök is így tett. A Külgazdasági és Külügyminisztérium szerint a jelenleg rendelkezésre álló információk alapján nincs magyar áldozata vagy sérültje a péntek éjjeli földrengésnek Marokkóban.

A péntek esti földrengés után csapdába esett emberek kimentésére csak korlátozott idő áll rendelkezésre – véli Caroline Holt. A Vöröskereszt és Vörös Félhold Társaságok Nemzetközi Szövetségének (IFRC) műveleti igazgatója szombaton arra figyelmeztetett, hogy a következő 24-48 óra „kritikus lesz az életmentés szempontjából”. – A keresési és mentési erőfeszítéseknek elsőbbséget kell élvezniük, természetesen azzal párhuzamosan, hogy gondoskodunk azokról is, akikről tudjuk, hogy túlélték – idézte az IFRC műveleti igazgatóját a BBC.

Rengeteg gyenge alapokon álló lakóház omlott össze, és főleg Marrákes esetében a történelmi jelentőségű épületek, műemlékek is masszívan megsínylették a földrengést. Szemtanúk beszámolói szerint Marrákesben különösen a fallal körülvett óvárosban, a Medinában látni a pusztítás nyomait: évszázados épületek omlottak össze, nagy a törmelék és a vörös por.

Címkék: Marokkó, földrengés