Litván külügyminiszter: Ukrajna belekényszerülhet a béketárgyalásokba

Litván külügyminiszter: Ukrajna belekényszerülhet a béketárgyalásokba

Gabrielus Landsbergis litván külügyminiszter az Egyesült Államok külügyminiszterével, Anthony Blinkennel. (Forrás: Wikipédia/RandomUserGuy1738)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ukrajna béketárgyalásokba kényszerülhet Oroszországgal, mert a nyugati szövetségesei nem szállítanak elég fegyvert és lőszert – a Bloomberg beszámolója szerint ezt nyilatkozta Gabrielius Landsbergis, Litvánia külügyminisztere. A politikus szavai szerint „ez nem Ukrajna döntése lenne”, illetve beszélt arról is, hogy „az az Ukrajna, akit addig segítünk amíg csak lélegzünk soha nem tárgyalna terroristákkal. De lehet, hogy ez az eshetőség valóra fog válni”.

Landsbergis kitért arra is, hogy Észak-Korea egymillió tüzérségi lövedéket küldött Oroszországnak augusztus óta és úgy fogalmazott: „komikus, amikor azt látjuk, hogy Észak-Korea többet segít Oroszországnak, mint az EU Ukrajnának”.

Az EU egységes Ukrajna melletti kiállásával kapcsolatban is felmerültek problémák: Boris Pistorius német védelmi miniszter korábban bejelentette, hogy a közösség egymillió tűzérségi lövedék szállítására vonatkozó vállalását nem fogja tudni teljesíteni. Robert Fico, frissen megválasztott szlovák miniszterelnök nemrég leállíttatta az Ukrajnának szánt hadisegélyek szállítását, a holland parlamenti választásokon pedig többséget szerzett Geert Wilders jobboldali-populista pártja, ez szintén kétségekre adhat okot a nyugati fegyverszállításokat illetően.