Május 6-án lesz III. Károly és Kamilla királyné koronázása

Május 6-án lesz III. Károly és Kamilla királyné koronázása

II. Erzsébet a híres állami aranyhintón érkezett a kronázásra (Fotó: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Buckingham Palota bejelentette, hogy III: Károly király, illetve Kamilla királyné koronázását 2023. május 6-án, szombaton tartják a Westminstrer apátságban.

Károly jogilag abban a pillanatban király lett, hogy anyja, a néhai II. Erzsébet elhunyt. A koronázás tehát igazából csak szimbolikus ceremónia. A szertartás az évszázadok óta megszokott forgatókönyvet fogja követni, a csúcspontján pedig Károly fejére helyezik a koronát.

Ez lesz az első brit koronázás majdnem hetven éve, hiszen II. Erzsébetet 1953 júniusában koronázták meg. Míg az utolsó szombati koronázás 1902-ben volt, amikor VII. Eduárdot iktatták be, Viktória királynő halála után. 

Azt egyelőre nem tudni, hogy ebből az alkalomból munkaszüneti nappá nyilvánítják-e például a koronázást megelőző pénteket. Minthogy előző héten már van egy munkaszüneti nap (május 1.), illetve a koronázást szombatra időzítették, elképzelhető, hogy nem kívánnak újabb munkanapot szabadnappá minősíteni.

A bejelentés szerint a veremónia „a régóta fennálló tradíciókban fog gyökerezni, de tükrözni fogja a monarchia mai és jövőbeli szerepét is” – bármit is jelentsen ez. Károly már 74 éves lesz a koronázás idején, így ő lesz a legidősebb brit uralkodó, akit megkoronáznak. A koronázás időpontja egybe fog esni a király Archie unokája (Harry herceg és Meghan gyermeke) negyedik születésnapjával.

A brit koronázásokat több mint kilencszáz éve a Westminster apátságban tartják, és a canterbury-i érsek fogja vezetni a ceremóniát, ahogy az megszokott. A koronázás várhatóan kevéssé grandiózus lesz, mint 1953-ban erzsébet koronázása. Rövidebb lesz az akkori háromórás szertartásnál, és kevesebb meghívott vendég fog részt venni rajta. Akkor 8000 férőhelyes ideiglenes nézőteret építettek, de most valószínúleg megelégszenek az apátság 2200 fős normál befogadóképességével.