Nagyszabású offenzívát terveznek az oroszok Luhanszkban

Nagyszabású offenzívát terveznek az oroszok Luhanszkban

A szinte teljesen lerombolt szjevjerodonecki Azot vegyi gyár (Fotó: Telegram)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nagyszabású támadást tervezhetnek az oroszok a kelet-ukrajnai Luhanszk megyében – derült ki Szerhij Hajdaj helyi kormányzó tájékoztatásából. A Szjevjerodonecket támadó erők már most is elegendő tartalékkal bírnak az offenzívához, ráadásul egyre több nehézfegyverzetet szállítanak a térségbe. Szjevjerodoneck ipari területén jelenleg is harcolnak, a város nagy része közben az oroszok ellenőrzése alatt áll. Az ukránok jelenleg az ipari területet, illetve az Azot-gyár környékét őrzik. Hajdaj beszámolt továbbá arról, hogy Liszicsanszk és Bahmut közöss is harcolnak, előbbi településre egész hétfőn lőttek.

Az ukránok közben a brit hírszerzés szerint elsüllyesztettek egy utánpótlást szállító orosz hajót a Fekete-tengeren. Erre a nyugati erők által adományozott Harpoon rakétákat használták, most először. Június 17-ei támadásról van szó, amelynek célpontja a Vaszilij Beh orosz haditengerészeti vontató volt. Ez fegyvereket szállított a korábban elhíresült Kígyó-szigetre.

A britek szerint az ukrán tengerparti védelem megakadályozta egyelőre azt is, hogy Oroszországé legyen az irányítás a Fekete-tenger északnyugati részén, oda pedig tengeri haderőt tudjon telepíteni.