Továbbra sincs gyanúsítottja a Nemzeti Színházban történt balesetnek

Továbbra sincs gyanúsítottja a Nemzeti Színházban történt balesetnek

A Rómeó és Júlia egyik jelenete Szász Júliával (Forrás: Nemzeti Színház/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A nyomozás továbbra is folyamatban van, gyanúsítotti kihallgatás ezidáig nem történt – válaszolta a Budapesti Rendőr-főkapitányság a Magyar Hang pénteki megkeresésére. Arra voltunk kíváncsiak, hogy történt-e előrelépés a Nemzeti Színház tavaly november 10-i balesetének ügyében.

Mint ismert, a Rómeó és Júlia előadás során Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó lezuhantak a díszletről, és mindketten súlyos sérüléseket szenvedtek. A színház azóta lezárta belső vizsgálatát, amely nem állapított meg egyszemélyi felelősséget. Vidnyánszky Attila, az intézmény vezetője az eset után beadta felmondását, Csák János kulturális és innovációs miniszter azonban nem fogadta el azt, a direktor később visszavonta döntését.

Egyrészt a vizsgálat eredménye is, másrészt az elmúlt hónap tapasztalatai is azt mondatják ki velem, hogy akkor járok el felelősséggel, ha visszavonom a felmondásomat. Mert a színháznak működnie kell. Az előadások többségét én rendeztem, tehát nélkülem nehezen felújíthatóak. Kell, hogy segítsek – indokolta a visszavont felmondását a direktor a Magyar Nemzetnek adott interjújában.

Szász Júlia súlyos borda- és medencecsonttörést, valamint belső sérülést szenvedett, Horváth Lajos Ottónak pedig a kézfeje izmai sérültek meg súlyosan, amikor péntek este a Nemzeti Színház Rómeó és Júlia előadásán leestek a díszletről – írtuk korábban az esetről. Bár az intézmény vezetője értesüléseink szerint a színház minden tagját eltiltotta a nyilatkozattól, de lapunk más forrásból azt tudta meg, hogy a balesetnek volt előzménye. A társulat tagjai sokszor panaszkodtak a díszletre, és bár a magasban kellett játszaniuk, ehhez viszont egyáltalán nem voltak adottak a biztonsági feltételek, még matrac sem volt az adott díszletrész alatt, ami ilyen esetben alapvető követelmény lenne. Információink szerint a színészek legalább három métert zuhantak és reflektorra estek rá.

A Semmelweis Egyetem november 13-án adott ki közleményt, amelyben azt írták, a színészeket megműtötték, állapotuk stabil. Szász Júliát két nappal később kiengedték a kórházból, ám a színésznő hamarosan újra visszakerült. Erről azt követően értesítette az egyetemi klinika a nagyközönséget, miután kérdésekkel fordultunk hozzájuk. Közleményükben akkor „kisebb mellkasi sérülésről” írtak, holott Szász Júliánál valójában a bordatörés következtében légmell alakult ki, amely egy potenciálisan életveszélyes állapot. A kórház későbbi tájékoztatása szerint a színésznőt december elején engedték ismét haza. A sérült színészekről igyekezett gyorsan megfeledkezni a kormánymédia, helyettük elsősorban Vidnyánszky Attila került áldozatszerepbe. A magyar színházi élet legbefolyásosabb alakja szerint nemtelen támadások érték a baleset miatt, de szerencséjére számos jobboldali intézményvezető állt ki mellette.

„Vidnyánszky Attila európai módon járt el. Nem ismerem a baleset körülményeit, de azt tudni kell, hogy minden intézményben van veszélyes üzem, ahol előfordulhat baleset. Véleményem szerint Vidnyánszky Attilának folytatnia kell azt a nagyszerű munkát, amit végzett, ugyanis ez a baleset nem az ő közvetlen felelőssége” – fogalmazott az Origónak Turi Attila, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke. Nyilatkozatában Káel Csaba Vidnyánszky emberségét méltatta, Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum vezetője harcostársnak nevezte a rendezőt. Kálomista Gábor, Thália
Színház igazgatója szerint „megkerülhetetlen alakja a magyar színházi világnak (…) igazodási pont”, „a bölcs döntés az, ha maradásra tudjuk bírni Vidnyánszky Attilát a színház élén”. Ókovács Szilveszter sem volt hajlandó elfogadni Vidnyánszky lemondását: Attila, maradj! – kérlelte közösségi oldalán az Operaház igazgatója kollégáját. Mindeközben a Vidnyánszky Attila vezette Magyar Teátrumi Társaság közleményben fordult a minisztériumhoz, hogy ne fogadják el a Nemzeti Színház vezetőjének lemondását. Vidnyánszky Attila megbízatása 2028-ig szól, erről tavaly tavasszal döntött a kulturális miniszter.