Csák János: Amikor történik egy baleset, akkor a legfontosabb a hidegvér

Csák János: Amikor történik egy baleset, akkor a legfontosabb a hidegvér

Csák János kulturális és innovációs miniszter a Hubay Jenő Nemzetközi Hegedûverseny sajtótájékoztatóján a Müpában 2023. november 17-én (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A rendőrségi és a belső vizsgálat eredményét várja a Kulturális és Innovációs Minisztérium a Nemzeti Színházban történt súlyos baleset ügyében, ám ez még heteket vehet igénybe – mondta Csák János, a tárca vezetője az InfoRádiónak. Mint korábban beszámoltunk róla, a színház két színésze, Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó leestek a díszletről a Rómeó és Júlia előadása közben nemrég. A baleset miatt az intézményt vezető Vidnyánszky Attila benyújtotta lemondását, ám ezt a miniszter nem fogadta el. 

Csák most a rádiónak azt is kifejtette: amikor történik egy baleset, akkor a legfontosabb a hidegvér. – A vezető ereje, képessége, tehetsége akkor mutatkozik meg, amikor válság van. Akkor, amikor adott esetben pánikba esnek mások, a vezető nem eshet pánikba, nem kapkodhat, hanem rendet kell tartania és helyre kell állítania a normál működést – vélte. Szerinte a Nemzeti Színházban helyreállt a normál működés, és jelentős anyagi és lelki segítséget kapnak a megsérült színészek is. – A minisztériumnak meg főleg meg kell őriznie a hidegvérét. Az lenne a hiba, ha ezekbe a vizsgálatokba a minisztérium beleavatkozna – tette hozzá a politikus. 

A minisztert a Magyar Nemzeti Múzeum éléről menesztett L. Simon László kapcsán is kérdezték. Ő arról beszélt, az intézményt jelenleg Hammerstein Judit vezeti, és most dolgozzák ki a terveket arra nézve, hogy mikor írják ki az új pályázatot.