Gulyás Gergely szerint arányos volt a diákok lefújása könnygázzal

Gulyás Gergely szerint arányos volt a diákok lefújása könnygázzal

Közvetlen közelről, könnygázzal lefújt diák a Karmelita kolostor előtti tüntetésen 2023. május 3-án

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A rendőrség arányosan, szakszerűen lépett fel múlt héten – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a múlt heti tüntetéssel kapcsolatban, amikor a rendőrség több diákot is könnygázzal fújt le, volt akit néhány centiméterről többször is, többeket pedig órákra bent tartott a fogdán.

A tárcavezető a Mandinernek adott nyilatkozatban azt mondta, hogy a jogszabályokat mindenkinek be kell tartani. „Természetesen Magyarországon a jogszabályokat betartva lehet tiltakozni, és az elmúlt években a rendőrség bebizonyította, hogy milyen profin kezeli ezeket a tüntetéseket. Amikor a ma tüntetők szövetségesei voltak hatalmon, akkor a jogszerűen demonstrálóknak a szemét lőtték ki. Viszont garázdálkodni, rombolni, építkezési területre betörni tilos, közintézményeket megtámadni szintén. Ezek jogellenes cselekedetek, tehát a rendőrség arányosan, szakszerűen lépett fel” – mondta Gulyás Gergely.

Arról, hogy mi volt jogellenes a tüntetésen és mi nem, itt írtunk. A Társaság A Szabadságjogokért (TASZ) szerint aránytalan volt a rendőrség reakciója. Öt embert állítottak elő hivatalos személy elleni erőszak miatt, de mint a szervezet kiemelte: közülük négyet később nem ezzel gyanúsították meg, hanem a maszkviselési tilalom megszegésével. – Sőt, azt a fiatalkorút, akinek közelről a fejére fújták a könnygázt, és akit a legdurvább erőszakkal tepertek le és bilincseltek meg, gyanúsítás nélkül engedték el. Neki előállítása egész ideje alatt nem engedték meg azt sem, hogy találkozzon a szüleivel – írta Hegyi Szabolcs, a szervezet jogásza. A TASZ szerint igazán súlyos erőszakot a rendőrök alkalmaztak, nem a tüntetők. – Könnygáz közvetlen közelről fejre fújva, tonfa, bilincselés a kövön, órákig tartó előállítás a semmiért vagy bagatell vétségért, mindez fiatalkorúakkal és fiatal felnőttekkel szemben, akik nem rendőrökre támadtak, hanem pár kordonelemet döntöttek le – sorolta a bejegyzésben a TASZ jogásza.

Tompos Mártont, a Momentum országgyűlési képviselőjét is előállították, meg is bilincselték, majd néhány óra múlva gyanúsítás nélkül elengedték. Ő azt mondta a Magyar Hangnak, hogy „teljes káosz” jellemezte a rendőri fellépést. Azt mondta, a Karmelitát Kaposvárról felvezényelt rendőrök védték, akiknek állítása szerint fogalmuk nem volt, kikkel kell kapcsolatba lépniük, ha intézkedni akarnak vagy végezni a munkájukat.