Karácsony Gergely: Nem kívánjuk az egyéni gépjárműforgalmat visszaállítani a Lánchídon

Karácsony Gergely: Nem kívánjuk az egyéni gépjárműforgalmat visszaállítani a Lánchídon

Karácsony Gergely (Fotó: Hutter Marianna / Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Budapesti Lakógyűlésen választ adó fővárosiak 80 százaléka szerint továbbra is sűrűn és dugók nélkül járhassanak a buszok a Lánchídon – erről beszélt Karácsony Gergely főpolgármester a héten lezárult felmérés eredményét ismertetve. A Magyar Hang kérdésére pedig azt is kimondta: ez alapján „nem kívánjuk az egyéni gépjárműforgalmat visszaállítani a Lánchídon”.

Azt is megjegyezte, a fővárosi önkormányzat sok szakmai szervezettel egyeztetett, szerinte többségük örülni fog a döntésnek, és még a Magyar Autóklub sem állította volna vissza a régi rendet. A főváros egyébként további, a belvárosi közlekedést érintő egyeztetést is szeretne összehívni ezekkel a szervezetekkel.

A további kérdésekre adott válaszok az alábbiként alakultak:
• a válaszadók 91,3 százaléka azt tartaná igazságosnak, hogy ha a jelenlegi városvezetés is csak annyi elvonást kapna, mint az előző
• a budapestiek 88,6 százaléka szerint a városvezetés függessze fel a kormányzati elvonások befizetését
• 93,4 százalék szerint a kormánynak vállalása szerint ki kell fizetnie a Lánchíd felújítását

Karácsony Gergely szerint ennek megfelelően el is kezdi a budapestiek akaratának végrehajtását, egyrészt levelet ír Orbán Viktor miniszterelnöknek tájékoztatva őt a fővárosiak döntéséről, továbbá indítványozza, hogy ha más nem, akkor a kormányfő személyesen álljon a fővárosi delegáció rendelkezésére, hiszen már régen nem egyeztetett Budapest és a kormány, ami senkinek sem jó a politikus szerint. Ezen felül a Lánchíd építéséhez való kormányzati hozzájárulásként ígért 6 milliárd forint kifizetése érdekében fizetési felszólítást küld a Lázár János vezette építési minisztériumnak is, de ír a Varga Mihály irányította Pénzügyminisztériumnak is, amelyben felhívja a figyelmet arra, hogy a Fővárosi Önkormányzat által a szolidaritási adó miatt indított közigazgatási per végéig nem fogják kifizetni a hozzájárulást.

A főpolgármester a Magyar Hang kérdésére azt is elmondta: a lakógyűlés hozzávetőlegesen 130 millió forintba kerülhetett, és a jövőben is tervezik alkalmazni. Az ugyanakkor elképzelhető, hogy más alkalmakkor már levelet nem küldenek ki a háztartásokba, csak online fognak konzultálni. Lapunk arról is érdeklődött, mit gondol azokról a kritikákról, amelyek szerint a lakógyűlés éppen olyan, mint az ellenzék által sokszor bírált, kormány által rendszeresen alkalmazott nemzeti konzultáció. Karácsony megfogalmazása szerint itt pont az ellenkezőjéről van szó, a nemzeti konzultáció arról szól, hogyan kell a közvéleményt megvezetni, a lakógyűlés viszont az emberek meghallgatásáról. Példaként azt mondta, ők nem olyan kérdésekben kérték ki az emberek véleményét, amelyeket már amúgyis megszavaztak, és nem is olyan nem valódi problémákról, minthogy legyen-e az óvodásoknak nemváltó műtétje. – Az, hogy levelet írunk az embereknek, nem érdemi hasonlóság, a kérdés, hogy mi az egész filozófiája – tette hozzá. Szerinte az, hogy ilyen sok budapesti válaszolt, azt mutatja, hogy erős az igény az ilyen kezdeményezésekre.

A szolidaritási hozzájárulásról, illetve arról, hogy emiatt perre mennek a kormánnyal kérdésre válaszolva azt mondta, hogy kormányzati oldalról eddig senki nem merte kimondani, hogy nincs igazuk. „Egy szó mint száz, a budapestiek döntöttek, mi pedig ezeket a döntéseket végrehajtjuk” – fogalmazott.