Megérkezett Karácsony Gergely válasza Lázár János ajánlatára

Megérkezett Karácsony Gergely válasza Lázár János ajánlatára

Karácsony Gergely (Képernyőfelvétel: Karácsony Gergely)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mivel az elkövetkező hetekben intenzív – és remélhetőleg konstruktív tárgyalásokra készülök –, nem szeretném éles szavakkal illetni azokat a valótlanságokat, amiket Lázár János mondott a sajtótájékoztatóján – így reagált Karácsony Gergely főpolgármester közösségi oldalán arra, hogy Lázár János építési és közlekedési miniszter kedden új ajánlatot tett a fővárosnak. Lázár azt javasolta Budapest vezetésének kedden, hogy fogadják el a BKK-járatain az ország- és vármegyebérleteket, cserébe a kormány elfogadja a Budapest-bérleteket a MÁV és a Volán járatain a főváros határain belül.

Ugyanakkor a főpolgármester megfogalmazása szerint néhány dolgot azért szeretne tisztába tenni. Szerinte az elmúlt hetekben, hónapokban a minisztérium részéről nem érkezett olyan tárgyalási javaslat, amely a Budapest-bérlet jelenlegi rendszerének fenntartását szolgálta. – Csak olyan javaslat érkezett, ami egyszerre volt rossz a budapestieknek és a budapesti önkormányzatnak – mondta. Úgy vélte, Lázár János nem ismeri mélységében azt a bonyolult rendszert, amelyet az elmúlt évtizedekben kialakítottak, különben nem mondta volna azt, hogy a fővárosi jegybevételek 1 százalékát kapja az állam, mikor ez valójában 12 százalék, vagyis sok milliárd forinttal többet fizet a fővárosi önkormányzat. – Az, hogy az állam hozzájárul a budapesti közlekedés finanszírozásához, az nem miniszter úr kénye-kedve szerint történik, hiszen a költségvetési törvény rendelkezik erről – húzta alá. 

Egyébként jó iránynak tartja az országos bérletek elfogadását és a Budapest-bérlet megőrzését, de az ördög a részletekben rejlik, de „a hosszú barátság alapja a pontos elszámolás, ezért az elkövetkező hetekben hosszú, szakmai konstruktív tárgyalásokra készülünk”, amelyek során meg tudják határozni, hogyan tudnak elszámolni a közösen szerzett bérletbevételekből, hiszen a közös szolgáltatások mellé közös bevételmegosztásra is szükség van. – Számunkra kizárólag csak is olyan megállapodás lehet elfogadható, amely egyszerre jelent a kormánynak és a fővárosnak is pluszforrásokat a közösségi közlekedés jobb finanszírozásához. Én biztos vagyok benne, hogy lehet ilyen megoldást találni – szögezte le. Vagyis szerinte jó az irány, de a részleteken múlik, hogy megtudják-e kötni a megállapodást. Hangsúlyozta, az új rendszerrel a budapestiek nem járhatnak rosszul, de azok sem, akik a fővárosban közlekednek. 

Egyébként azt, hogy a 14 éven aluliak ingyen utazhatnak majd a MÁV és a Volán járatain, Karácsony úgy értelmezte: ez egy óriási lépés afelé, hogy az ő 2019-es választási programját végrehajtsák. A főpolgármester ugyanis megígérte, hogy a 14 éven aluliak ingyen utazhatnak a BKK járatain, amit 2021 szeptemberétől ténylegesen meg is tehetnek. Ebben a programban szerepelt az is, hogy Budapesten és az agglomerációban egységes bérlet- és jegyrendszer legyen a városon belüli és kívüli szolgáltatásokra. 

Címkék: Karácsony Gergely