Óvatosságra szólít a terasznyitással kapcsolatban Karácsony Gergely

Óvatosságra szólít a terasznyitással kapcsolatban Karácsony Gergely

Karácsony Gergely megkapja a koronavírus elleni vakcinát (Forrás: Karácsony Gergely Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A főpolgármester vasárnap az uniós helyreállítási alappal kapcsolatos kormányzati tervekről is kritikákat fogalmazott meg.

Ami máskor büszkeséggel tölti el a szívemet, az ma aggodalommal tölti el – írta a szombati terasznyitásra reagálva vasárnapi Facebook-bejegyzésében Karácsony Gergely. „Miközben megértem a budapestiek szabadságvágyát, a terasznyitás utáni eufóriát, mindenkit szeretnék fokozott óvatosságra inteni, hiszen ma is több mint kétszáz honfitársunkat veszítettük el, ma is új Covid-fertőzöttek ezreit jelentették az egészségügyi hatóságok” – figyelmeztetett a főpolgármester.

Karácsony Gergely szerint a nyitás lépései sajnos nem jelentik azt, hogy a járványt magunk mögött tudhatjuk. A főpolgámester kritikájának hangot adva megjegyezte: „A nyitás jelentése sokkal inkább az, hogy a kormány a szabadság nagy része mellé a felelősség nagy részét is átadta az állampolgároknak.”

– Lehet ezzel józanul élni. Egyszerre élvezni a napsütést, egy jó kávét egy hangulatos kerthelyiségben, de közben megóvni magunk és mások egészségét. Továbbra is tartva a távolságot, betartva a higiéniai szabályokat és viselve a maszkot, amikor éppen nem fogyasztunk – véli Budapest első embere. Karácsony Gergely egyúttal mindenkit arra kért, „ha még nem tette volna, vegye fel az oltást”. – A járványügyi előírások betartása és az oltás együtt adhat esélyt a járvány megfékezéséhez, különben félő, hogy vissza kell fordulnunk az úton, amit eddig megtettünk. Kérek mindenkit, hogy vigyázzon magára és másokra – írta a főpolgármester.

A több mint öt hónap után engedélyezett szombati terasznyitásról lapunk is riportban számolt be. Mint írtuk: az éttermek teraszai zsúfolásig megteltek, nehéz volt asztalt találni.

Egy korábbi vasárnapi posztjában Karácsony Gergely arról is írt: az Európai Uniótól Magyarországnak járó hatalmas, közel 6000 milliárd forintnyi Helyreállítási Alappal kapcsolatos kormányzati tervek nem az emberekről szólnak. „A kormány eddig megismert Helyreállítási Terve a betonról, és nem az emberekről, a kevesekről, és nem a többségről, az oligarchák gazdagodásáról és nem a megélhetési problémák kezeléséről szól. Az Orbán-kormány az Európai Unió segítségét túlnyomórészt az építőiparra költené. (...) A pénz másik nagy szeletét az egyetemek autonómiáját csorbító modellváltás finanszírozására fordítanák. Az Orbán-kormány tervéből hiányoznak a kellő mértékű korrupcióellenes garanciák is. Pedig ezek nélkül fennáll a veszélye, hogy ezt a pénzt is éppúgy elherdálják, ahogyan a korábbi uniós forrásfelhasználásuk miatt az Európai Csalás Elleni Hivatal szégyenlistájának élére juttatták Magyarországot” – írta a főpolgármester.

Karácsony szerint a „kormány alacsony színvonalú tervei az EU klímaváltozás elleni küzdelmet szolgáló elvárásait sem teljesítik, nem segítik hatékonyan Magyarországot az éghajlati válság elleni fellépésben, és az ahhoz való alkalmazkodásban sem”. Mint írta: „Főpolgármesterként is azt vallom, hogy az európai Helyreállítási Alapból járó pénz 90 százaléka a vidék támogatását kell szolgálja. Tehát nem csak a budapesti terveinkért lobbizok, bár azokból egyetlen egyet sem fogadott be a kormány, és a Magyar Önkormányzatok Szövetségének javaslatait is kitörölték a magyar országprogramból.” Hozzátette: „Nincs mit megbeszélni – ez Orbán Viktor hozzáállása a Magyarország jövőjét meghatározó egyik legfontosabb ügyről.”

Szerinte „ahogy más uniós tagállamokban, úgy Magyarországon is lehetne ebből az európai segítségből minimálbért emelni, a lakhatási költségeket érdemben csökkenteni, bértámogatást adni, szociális segítséget nyújtani, munkahelyvédelmi programokat finanszírozni, képzéseket támogatni, kedvezményeket nyújtani a vállalkozások talpraálláshoz”. Karácsony Gergely úgy véli, az Európai Unió támogatásával jóvá lehetne tenni sokat abból a kárból, amit a gazdasági válság okozott a magyaroknak.