Sivatagi por érkezett a Kárpát-medence fölé

Sivatagi por érkezett a Kárpát-medence fölé

Elsivatagosodott táj Mórahalom közelében (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Sivatagi por étkezett a Kárpát-medence fölé, a magasszintű felhőzet a por hatására a vártnál jobban szűrheti a napsütést – írta a HungaroMet Zrt. a Facebook-oldalán szombaton. Mint írták, az erőteljes délies áramlás a meleg mellett sivatagi port is szállított a Kárpát-medence fölé, és bár kisebb koncentrációban érkezett a por, mint a mediterrán térségbe, ennek ellenére Magyarországon is erősen befolyásolni tudja az időjárást.

Az MTI által is idézett bejegyzésben a meteorológusok felhívták a figyelmet: az ország egyes részein a magasszintű felhőzet a por hatására jobban szűrheti a napsütést, mint ahogyan azt korábban várták, sőt kisebb körzetekben a vastagabb felhőzet akár teljesen el is takarhatja a napot. Hozzátették: a hétvége folytatásában újabb – és nagyobb mennyiségű – por érkezhet, emiatt a napsütés mennyiségére és a hőmérsékletre vonatkozó előrejelzéseknek az átlagosnál nagyobb a bizonytalansága.