Sóskúti akkufeldolgozó: elterelő hadműveletet indított a Fidesz

Sóskúti akkufeldolgozó: elterelő hadműveletet indított a Fidesz

Kardosné Gyurkó Katalin és Aradszki András bejelentik, hogyhelyi népszavazást kezdeményeznek az akkufeldolgozóról – Érden (Képkocka a videóból).

 

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Elterelő hadműveletre szánta el magát a Fidesz a Sóskútra tervezett akkumulátorhulladék-feldolgozó üzemmel kapcsolatban, miután a beruházás február eleji napvilágra kerülése óta óriási a felháborodás nemcsak a Pest megyei településen, de a szomszédos Érden, Tárnokon, Diósdon, a közeli Budaörsön és Törökbálinton is. A térség kormánypárti országgyűlési képviselője, Aradszki András és érdi polgármester-jelöltje, Kardosné Gyurkó Katalin közösen jelentették be a Facebookon, hogy népszavazást kezdeményeznek az ügyben. (Kardosné – aki a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnökeként vált ismertté –, legutóbb azzal került a hírekbe, hogy a köztársasági elnök lemondása előtti utolsó napokban állt ki K.Endre kegyelmi döntése mellett, majd meggondolta magát, és törölte a Facebook-oldaláról az erről szóló mondatot.)

Nincs azonban szó másról, mint szemfényvesztésről:

„A tények meghallgatása nélkül csak a félelemre épülő vélemények kerülnek túlsúlyba, ezért is vagyunk hívei a higgadt párbeszédnek. Mi mindig elhivatottak vagyunk a lakosság véleményét képviselni, ezért is kezdeményeztünk népszavazást a következő kérdésben: Egyetért-e Ön azzal, hogy Érd közigazgatási határain belül ne működhessen akkumulátorgyártó, akkumulátor-összeszerelő, elem- vagy akkumulátor-újrahasznosító, elem- vagy akkumulátor-hulladékot feldolgozó, akkumulátorhoz alkatrészeket gyártó vagy más, akkuipari tevékenységet végző üzem?” – írta Aradszki a videóval megtámogatott posztjában.

Vagyis Aradszkiék egy olyan település – Érd – vonatkozásában kezdeményeznek népszavazást, ahol nincs, de nem is lehet tervben hasonló beruházás. Az ellenzéki városvezetés épp egy éve hozott határozata ugyanis kimondottan tiltja az ilyen fejlesztéseket. Arról nem is beszélve, hogy az egy hónapja tartó felháborodás az Érd közigazgatási határán kívül eső, de kőhajításnyira lévő sóskúti ipari parkba tervezett üzem miatt indult, amit a kormány kiemelt beruházássá tervez nyilvánítani. Ez a gyakorlatban azt jelentené, hogy egy sor engedélyt könnyebben szerezhet meg a beruházó szlovén Andrada, ráadásul ügydöntő népszavazás sem írható ki róla. Azaz teljes mértékben a helyiek megkerülésével születne döntés.

Érden egyébként a múlt héten tartottak lakossági fórumot óriási érdeklődés mellett, amelyet a város független polgármestere, Csőzik László vezetett. Ezen elhangzott, hogy az üzemben használt technológia és annak környezeti hatásai egyelőre senki számára nem ismertek, de a kormány ennek ellenére döntött az Andrada többmilliárdos támogatása mellett. Az eseményen megjelent Aradszki András is, akit a közönség többször kifütyült, amikor pedig válaszolnia kellett volna a beruházással kapcsolatos felvetésekre és arra a kérdésre, hogy kiáll-e a helyiek mellett, sietősen távozott. Épp ezért érdekes, hogy mostani posztjában a tények meghallgatásának hiányára hivatkozik.

Aradszki András bejelentésére a Facebookon reagált Érd alpolgármestere, az LMP elnökségi tagja, Tetlák Örs. Mint posztjában kifejtette: míg a sóskúti akkumulátorbontó ügyében tartott lakossági fórumon a térség kormánypárti országgyűlési képviselője bohócot csinált magából, és a Fidesz megpróbálja ellehetetleníteni a sóskúti helyi népszavazást, addig a szomszédos Érden, ahol lehetetlen lenne akkumulátorgyárat építeni, ők maguk kezdeményezik azt. „Mérhetetlen cinizmus, hogy a Fidesz védené meg Érdet a Fidesztől, miközben Sóskúton, ahol valós veszély van, a Fidesz és Aradszki András továbbra is hallgat. Kizárólag a sóskúti civilek tiltakozása, illetve a környékbeli települések vezetőinek összefogása tudta megakadályozni, hogy a kormány kiemelt beruházássá nyilvánítsa a sóskúti akkumulátorbontót” – fogalmazott.

Címkék: Érd, Aradszki András