Hamarosan érkezik az Európai Bizottság új jogállamiségi jelentése

Hamarosan érkezik az Európai Bizottság új jogállamiségi jelentése

Vera Jourová, az Európai Bizottságnak az értékek és átláthatóság ügyében illetékes alelnöke felszólal az Európai Parlament plenáris ülésén Brüsszelben 2021. március 25-én (Fotó: MTI/EPA/Reuters pool/Yves Herman)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Európai Bizottság hamarosan újabb jogállamisági jelentést tesz közzé, immáron a harmadikat, amelyben első ízben ajánlásokat is megfogalmaz az uniós tagállamoknak az igazságügy, a korrupció elleni küzdelem, a médiaszabadság valamint a fékek és ellensúlyok rendszerére vonatkozóan - jelentette ki Vera Jourová értékekért és átláthatóságért felelős uniós biztos szerdán Strasbourgban, az Európai Parlament plenáris ülésén.

Jourová a Magyarországgal, illetve Lengyelországgal szemben zajló, hetes cikkely szerinti - jogállamisági - eljárások állását tárgyaló vitában felhívta a figyelmet: a tagállami kormányokat tömörítő uniós Tanács május 30-án ismét magyar jogállamisági meghallgatást tart, továbbá a bizottság kedden bejelentette, hogy aktiválja a - szintén a jogállamisággal összefüggő - úgynevezett feltételességi mechanizmust Magyarországgal szemben. Kijelentette: a bizottság osztozik az EP aggályaiban a magyar jogállamiságot illetően, és sajnálatát fejezte ki, amiért a Tanács még nem tett pozitív előrelépést a 7. cikkelyes eljárással kapcsolatban.

Lengyelországgal kapcsolatban kifejtette: a jogállamiság helyzete az országban továbbra is aggasztó. A legfőbb okot az aggodalomra az adja, hogy a lengyel alkotmánybíróság ítéletei megkérdőjelezték az uniós jogrendet. Hozzátette azonban, hogy pozitív elmozdulást lát a lengyel hatóságok részéről a bíróságokra vonatkozó fegyelmi kamara ügyében.

Hidvéghi Balázs, a Fidesz EP-képviselője szerint az EP most egyértelmű választás előtt áll: vagy tiszteletben tartja az emberek akaratát, és új együttműködési fejezetet nyit Magyarországgal vagy folytatja a Magyarország elleni "rosszindulatú ideológiai dzsihádot". "Sajnálatos módon úgy tűnik, hogy az EP az utóbbit választja, ez is azt mutatja, hogy nem tiszteli a demokrácia egyik legfontosabb elvét, a vox populit, azaz a nép szavát" - hangsúlyozta. Hozzátette: "a magyarok elutasítják az Önök arrogáns ideológiai kioktatását. Európa szörnyű háborúval néz szembe, menekültek milliói érkeznek az EU-ba, gazdasági válság fenyeget. Józanságra és egységre van szükségünk. Itt az ideje, hogy békén hagyják Magyarországot és Lengyelországot" - hívta fel a figyelmet Hidvéghi Balázs.

Cseh Katalin, a Momentum uniós parlamenti képviselője felszólalásában elmondta: "a Fidesz vasárnapi választási győzelme után ismét aggódni kell amiatt, ki lesz a kormány következő célpontja". "A kormány eltiporta a független médiát, megbélyegezte a civil szervezeteket, megnyirbálta az önkormányzatok finanszírozásait, és LMBTI-közösséget is megtámadta más kisebbségekkel együtt. A választási győzelmük után a helyzet súlyosbodni fog Magyarországon"- jelentette ki. A momentumos politikus véleménye szerint "aggasztó", hogy az uniós intézmények a 7-es cikk szerinti eljárás megkezdése után két és fél évvel sem tettek előrelépést, és a brüsszeli bizottság is egy évig visszatartotta a kondicionalitási mechanizmus alkalmazását.