Index: lecsapott a rendőrség a Széchenyi Bank egykori vezetőire

Index: lecsapott a rendőrség a Széchenyi Bank egykori vezetőire

A Széchenyi Kereskedelmi Bank Zrt. cégtáblája a bank budapesti székháza előtt 2013. július 1-jén (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az egykori Széchenyi Bank több tucat egykori vezetőjét, illetve a bank környezetében dolgozó tanácsadókat vett őrizetbe kedden a rendőrség – értesült az Index.

Hosszas nyomozás után egyszerre ütött rajta a rendőrség a csődbe ment bank egykori vezetőin, illetve a bank zavaros tőkeemelésének más résztvevőin, tanácsadóin. Az Index úgy tudja, hogy akár két tucat helyszínen is lecsaphatott a rendőrség. A hozzátartozók azt mesélték, hogy házkutatást tartottak, iratokat foglaltak le, és az érintetteket bevitték.

2014-ben már érezhető volt, hogy a Széchenyi Bank gondokkal küzd, végül november elején a rövid lejáratú lekötések kifizetését minimalizálta az MNB, decemberben pedig el is indították a végelszámolást.

Az MNB büntető feljelentést is tett a Töröcskei István üzletember, illetve az állam tulajdonában álló bank ügyében ismeretlen tettes ellen.

Töröcskei korábban nagyon magas politikai körökben forgolódott, az Államadósság Kezelő Központot is vezette, mindvégig abban bízott, hogy bírja Orbán Viktorék bizalmát, és lesz megoldás a lecsupaszított bank helyzetének rendezésére. Többször is eladhatta volna a pénzintézetet, de nem tette meg.

A Széchenyi Kereskedelmi Bankban nem voltak megfelelőek a folyamatok, a szabályzatok, hiányoztak bizonyos űrlapok, nem stimmeltek olykor a dátumok. Ezek voltak a kisebb súlyú mulasztások, de az is gyanús volt, hogy a bank pénzét egyesek eleve rossz hitelekkel megdézsmálták, illetve áttételekkel a bank hiteleiből született tőkeemelés – írja az Index.

Címkék: Széchenyi Bank