Kiszorulnak a magyar tudósok a nemzetközi kutatásokból

Kiszorulnak a magyar tudósok a nemzetközi kutatásokból

Teraszfoglalással demonstrált a Momentum a Kossuth-téren az alapítványi kiszervezés miatt 2021. május elsején (Fotó: Magyar Hang/Gulyás Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egyre több forrásból érkeznek hírek arról a katasztrofális helyzetből, amelybe a hazai tudóstársadalom került a magyar kormánynak köszönhetően. Egyszerűen kiszorulnak a nemzetközi vérkeringésből – senki sem akar velük dolgozni, mert finanszírozást lehetetlen szerezni a tervekre, és sok esetben hatalmas hátrány lett a magyar konzorciumi partner.

Lapunk birtokába került az Osztrák Tudományos Akadémia egyik, támogatásokat és ösztöndíjakat kezelő munkatársának levele, amelyben a projektek tervezésével kapcsolatban felhívta tudós és kutató kollégái figyelmét arra, hogy nincs uniós támogatás a magyar közhasznú alapítványoknak, így „egyelőre tilos új jogi kötelezettséget vállalni a magyar közérdekű alapítványokkal és az általuk fenntartott szervezetekkel.” Huszonegy magyar egyetem és kutatóintézet érintett, és sem direkt, sem közvetett finanszírozás nem lehetséges. „Amíg az intézkedés hatályban van, addig ezekkel a szervezeteknek nem lehet pénzt odaítélni és nem lehet új, uniós költségvetést érintő jogi kötelezettségvállalást aláírni. Ez azt jelenti, hogy az érintett intézményekkel nem lehet támogatási szerződéseket kötni, és nem lehet közvetett uniós pénzforgalom sem, amely pl. szolgáltatási szerződéseken, alvállalkozói szerződéseken, eszközbérlésen, fizetés ellenében történő kiküldetésen vagy hasonlókon alapul.”

A levél így fejeződik be: „amennyiben magyar partnerekkel tervez bármilyen Horizon Europe pályázatot benyújtani, javasoljuk, kiemelten figyeljen arra, hogy minden támogathatósági feltételnek megfeleljen még akár magyar partnerek nélkül is.”

Egy másik forrásunk felhívta a figyelmet egy nemrég kiírt pályázati lehetőségre, amelyből egyszerűen kihagyták Magyarországot. Így aztán magyar kutatók nem is indulhatnak, miközben minden uniós szomszédunk szakemberei számára adott a lehetőség. A CHANSE és a HERA (mindkettő bölcsészettudományi kutatási szervezet – a szerk.) felhívása egy nemzetközi kutatási projektről szól Válság – a bölcsészettudományok perspektívái címmel. Négy-hat fős vezetőből álló kutatócsoportok jelentkezését várják úgy, hogy a tagoknak legalább négy különböző országban kell dolgozniuk, és projektenként jelentős összeget, másfél millió eurót pályázhattak. A felhívásban részt vevő országok: Ausztria, Belgium, Bulgária, Csehország, Dánia, Észtország, Finnország, Horvátország, Írország,, Lettország, Litvánia, Norvégia, Lengyelország, Portugália, Románia, Spanyolország, Svédország, Svájc, Szlovákia, Szlovénia, Egyesült Királyság, Horvátország. Jól látják, Magyarország kimarad a lehetőségből.