Nógrád a Felvidék Mexikója

Nógrád a Felvidék Mexikója

Robert Fico, a jelenleg ellenzéki Smer vezetője és a bebocsátásra váró migránsok a szlovák határon szeptember 3-án.

Fotó: Facebook/Robert Fico

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Történelmi sirámokban bővelkedő írás jelent meg az ismert gazdasági és politikai okokból Magyar Nemzet néven megjelenő napilap internetes oldalán. Az „Érsekújvár újra elesett” című írás szerzője, a Hungary Today főszerkesztője, Deme Dániel arról számol be, hogy a Felvidéken található szülővárosában milyen áldatlan állapotok alakultak ki a települést ellepő migránsok miatt.  Tételmondata is van a publicisztikának, alighanem összefüggésben azzal, hogy hamarosan választás lesz Szlovákiában.  Az északi szomszédunknál kialakult migrációs helyzet kapcsán megfogalmazott szentencia  így szól: „Ha látni szeretné valaki, hogyan nézne ki Magyarország, ha kormányát Washingtonból neveznék ki, tekintetüket vessék csak Pozsonyra. Egy sehonnai bitang percemberkékből álló birkanyáj, amelyiknek semmi más dolga nincs, csak várni a Brüsszelen keresztül érkező amerikai utasításokra.”  

Deme üzenete világos: ha jelenlegi progresszív-liberális elit marad hatalomban, akkor a sorosista bábkormány no-go zónát csinál a sokat szenvedett Felvidékből.  A történelmi- és politikai kontextust tehát megteremti lírai hangokat sem nélkülöző művében az érzékeny szerző, ám a földrajzi viszonyok tisztázására egyetlen félmondatot sem pazarol. Nem kellene nagydologra gondolni, csak valami olyasmire, ami angolul így hangzik: „(…) it is a fact that most of the Middle-Eastern illegal migrants are coming from Hungary (…)”. Vagyis „tény, hogy a legtöbb közel-keleti migráns Magyarországról jön”. Ezt a megállapítást  az angol nyelvű Hungary Todayre írta „Dániel Deme” és valószínűleg nem véletlen, hogy a kormányzati propagandalap számára szánt cikkében ezt nem taglalja. Az ugyanis kérdéseket  vetne fel  az olvasókban. Például ilyeneket: Vajon hogy kerülnek Szlovákiába az illegális migránsok, ha tőle délre ott van a szerb-magyar határt erején felül, meghosszabbított migrációs veszélyhelyzettel védelmező Magyarország? És vajon köze van-e mindennek ahhoz, hogy szabadon engedte a magyar állam a külföldi embercsempészeket, vagy hogy létszámhiány van a magyar rendőrségnél,  esetleg az Orbán-kormány így próbál kampánytémát adva besegíteni Robert Ficóéknak a szlovákiai választásra?

De ami talán a legizgalmasabb, hogy mégis mi lesz a szerb-magyar- és a magyar-szlovák határ között húzódó területtel és az ott élő emberekkel? „Ismeretlen rendszámú, fiatal férfiakkal tömött furgonok és kisbuszok söpörnek végig nagy sebességgel, jellemzően az éjszakai órákban a községen” – ezt írta például a nógrádi Diósjenő kormánypárti polgármestere. Vagyis akár készakarva, akár a leépülő magyar állam képességhiányaiból fakadóan, de 2023-ra valóssággá válhat mindaz, amiről Bödőcs Tibor öt éve még csak paródiaként beszélt: tényleg Nógrád lehet a Felvidék Mexikója. Vagy ha úgy tetszik, Diósjenő az új Ásotthalom, Palócföld pedig az új Csongrád. De a jó hír az, hogy ehhez idehaza semmi szükség „sehonnai bitang percemberkékből álló birkanyájra”. Megy ez nekünk magunktól is. 

Címkék: migráció, Szlovákia, Fico