Kezdőlap Külföld Nincs annyi p...

Nincs annyi pénze az uniónak, hogy baj esetén segítsen az olaszokon

Ha továbbra is ragaszkodik az olasz kormány az Európai Unió által visszadobott költségvetéshez, azzal az unión belüli észak-dél szakadékot szélesítheti tovább – nyilatkozta a Magyar Hangnak Róna Péter közgazdász. Az Oxfordi Egyetem oktatója szerint ugyanis a jelenlegi költségvetés – amelynek visszavonását Matteo Salvini belügyminiszter határozottan visszautasítja – a szakadék szélére vezetheti az országot. Ha pedig válságba kerül az ország – miután az olaszok az eurózóna egyik komoly gazdasága –, akkor az uniónak nincs annyi forrása, hogy görög mintára kisegítse Olaszországot.

HIRDETÉS

A baj gyökere, hogy a tervezett költségvetés tovább növelné az amúgy is magas olasz államadósságot – amely jelenleg a bruttó hazai termék (GDP) 132 százaléka –, illetve a költségvetés hiányát. A tervezet ugyanis számos olyan tételt tartalmaz, amely extra terheket jelentene a költségvetés számára. Így bevezetnék a garantált alapjövedelmet, amely 17 milliárd euró plusz kiadást jelentene, csökkentenék a nyugdíjkorhatárt és egykulcsos adót vezetnének be. Csak az adórendszer megváltoztatása 50 milliárd euró terhet jelentene.

Az IMF szerint nő egy újabb válság kitörésének veszélye – Magyar Hang

Már hosszabb ideje ijesztgetnek gazdasági elemzők egy újabb válság kitörésével. Ezúttal az IMF pénzügyi stabilitási jelentésében figyelmeztet a szervezet hasonló veszélyekre.

– Mindezek fényében nem meglepő, hogy a Moody’s hitelminősítő a napokban leminősítette az olasz államadósságot, egy kategóriával a bóvli fölé, illetve hogy komolyan aggódnak az eurózónában, hogy miként fogadja a pénzvilág az olasz költségvetést. Az amúgy is gondokkal küszködő olasz bankok számára azért lenne tragikus, ha a pénzügyi világ elveszítené bizalmát az olasz gazdasággal szemben, mert akkor az olasz állampapírok veszítenének az értékükből. S miután jelentős mennyiségű állampapír van a bankok kezében, az értékvesztés igen komoly nehézségeket jelentene számukra, akár lejtőre is kerülhetnének – hangsúlyozta Róna Péter.

Az olasz kormánynak egyébként három hete van új tervezetet lerakni az asztalra.

HIRDETÉS
Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hajdú Péter
Hajdú Péter
A Magyar Hang gazdasági újságírója, közgazdász

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

23,349lájkolóTetszik
1,089követőKövetés
11,850feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Dolgoznék, de már nem kellek – Magyar Hang-ajánló

2019. évi harmadik számunk jelenik meg január 18-án, pénteken. Keressék a következő csütörtökig az újságárusoknál!

Kiemelt cikkek

A törzs matrónájából lesz a legkegyetlenebb maffiavezér

Kizsákmányolásról és kölcsönös meg nem értésről mesél Az átkelés madarai. A helyi hagyományok feladása mutatja a fokozatos erkölcsi romlást.

Törv. védve