Tartja magát a koronavírus az európai és amerikai gócpontokban

Tartja magát a koronavírus az európai és amerikai gócpontokban

Orvosok műtenek egy koronavírussal fertőzött pácienst a San Matteo kórház intenzív osztályán az észak-olaszországi Paviában 2020. március 26-án (Fotó: MTI/AP/LaPresse/Claudio Furlan)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Olaszországban 24 óra alatt négyszázhússzal emelkedett a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma, amely így 25 969-ra nőtt – közölte péntek este az olasz polgári védelmi hatóság. Az aktív fertőzöttek száma egy nap alatt 321 fővel csökkent. A halottak száma is enyhén mérséklődött az egy nappal korábbi 464-hez képest, és alatta van a két nappal ezelőtt mért 437-nek is. Az elhunytak száma továbbra is ingadozó, és hetek óta nem süllyed négyszáz alá – írja az MTI. 

Olaszország: átlépte a 25 ezret a halottak száma | Magyar Hang

Négyszázharminchét fővel 25 085-re emelkedett az elmúlt huszonnégy órában a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma Olaszországban - közölte szerda este az olasz polgári védelmi hatóság. Az aktív fertőzöttek száma országos szinten az egymást követő harmadik nap csökkent, a járvány gócpontjának számító Lombardiában viszont emelkedett.

A diagnosztizált fertőzöttek száma jelenleg 106 527. A betegek közül több mint 22 ezren vannak kórházban, számuk egy nap alatt több mint nyolcszázzal csökkent. Intenzív kórházi osztályon valamivel több mint 2100-an vannak, az utóbbi 24 órában majdnem százzal csökkent a számuk. A gyógyultak száma meghaladta a 60 ezret. A gyógyultakat és a halottakat is számolva a diagnosztizált fertőzöttek száma elérte a 192 994-t.

A gócpontnak számító Lombardiában 1091-gyel emelkedett a diagnosztizált fertőzöttek száma az egy nappal korábbi 1073 után. A halottak száma 166 volt a csütörtöki 200 után, és ezzel az elhunytak száma meghaladta a 13 ezret. Az 1,3 milliós Milánóban meghaladta a 17 ezret a diagnosztizált fertőzöttek száma. Az észak-olaszországi tartományban egyébként keddtől az immunszintet felmérő vérvizsgálatot végeznek: eddig több mint hétezer személyt vizsgáltak meg Bergamo, Brescia, Cremona és Lodi városában. 

Az Atlanti-óceán túlsó felén, az Egyesült Államokban meghaladta az 50 ezret a járvány halálos áldozatainak száma a baltimore-i Johns Hopkins egyetem és kórház pénteki adatai szerint. A Johns Hopkins 870 ezernél több diagnosztizált fertőzöttről számolt be, az új típusú koronavírus okozta Covid-19 betegségben pedig 50 066 beteg halt meg.

Andrew Cuomo, a járvány által különösen erősen sújtott New York állam kormányzója pénteki sajtóértekezletén arra figyelmeztetett, hogy nem szabad túl korán újraindítani a tagállamok gazdaságát, mert ennek – ahogyan fogalmazott – „pusztító következményei” lehetnek. „Minden korábbi eredményünk megsemmisülhet, és minden szakértő azt mondja, hogy a vírus nemcsak ismét terjedni fog, hanem a korábbinál nagyobb mértékben fog terjedni” – mondta. Majd leszögezte, hogy tisztában van azzal, mindenki türelmetlen már, de most „okosnak kell lennünk”.

Több amerikai államban enyhítenek a kijárási korlátozásokon a napokban | Magyar Hang

Egyes tagállamok már a következő napokban enyhítenek a kijárási korlátozásokon - jelentette ki Donald Trump amerikai elnök szombaton este a Fehér Házban a járványra vonatkozó intézkedéseket összehangoló kormányzati munkacsoport szokásos napi sajtókonferenciáján. Az amerikai elnök Texast, Vermontot és Montanát említette.

Eközben a déli Georgia és Tennessee államokban az élet újraindítására készülnek. Georgiában péntektől fokozatosan nyitnak meg az üzletek, Tennessee-ben hétfőtől az éttermek és áruházak lesznek nyitva. Bill Lee, Tennessee kormányzója pénteken bejelentette: a jövő hét közepén már a nagyáruházakat is újból megnyitják, igaz, mindenütt ajánlják a szájmaszkok viselését.

A szövetségi fővárosban, Washington DC-ben és 40 tagállamban ugyanakkor azt javasolják, hogy az idei tanévben már ne folytatódjék a tanítás az iskolákban.