Úgy néz ki, folyamatosan buliztak a brit kormánytagok a lezárás alatt

Úgy néz ki, folyamatosan buliztak a brit kormánytagok a lezárás alatt

Boris Johnson bejelenti a zárlatot

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egyre dagad a brit kormánytagok tavaly karácsonyi bulijaival kapcsolatos botrány, a közvélemény felháborodott a képviselők képmutatásán. Először csak egy partiról lehetett tudni, de ezt követően vizsgálat indult, mostanra pedig kiderült, hogy számos esemény megszervezésével is szembementek az érvényben lévő korlátozásokkal.

Az első összejövetel, amire fény derült, tavaly december 18-án volt. Ekkor Londonban tiltva voltak a mindenféle társasági rendezvények, mégis több tucatnyian összegyűltek a Downing Streeten. A jelenlévők között voltak politikusok, köztisztviselők is, a bulira pedig „titkos Mikulás-ajándékokat” vittek egymásnak, sajtot és bort fogyasztottak. Boris Johnson szóvivője viszont ragaszkodott hozzá, hogy egyik szabályt sem szegték meg, és szerinte nem is volt semmi hasonló parti. Ezt követően viszont kiszivárgott egy felvétel a kormányfő akkori tanácsadójáról, Allegra Strattonról, aki egy tévényilatkozatra készülve viccelődött a december 18-ai partin – mindössze négy nappal később. Stratton ironikusan üzleti összejövetelnek nevezte a bulit, hozzátéve, hogy szó sem volt közösségi távolságtartásról.

Kiderült az is, hogy tavaly december 10-én is szerveztek egy partit, amikor Londonban még a lockdown (lezárás) kettes fokozata volt érvényben. Eszerint hat fő összejöhetett, de kizárólag kültéren. Ennek ellenére Gavin Williamson oktatási miniszter szervezett egy bulit a Whitehall épületében. Az egyik jelenlévő hivatalnok, Susan Acland-Hood azt állította ezután, hogy munkaügyben jöttek össze, azt viszont nem vitatta, hogy eközben bort is iszogattak. Acland-Hood szerint Williamson volt mindenért a felelős, és ő csupán néhány szót akart szólni, megköszönve a stábtagok munkáját.

Volt egy másik kormánybuli is a BBC szerint, valamikor decemberben tartottak kvízversenyt. Állítólag többen Zoomon kapcsolódtak be, mások viszont személyesen jöttek össze, hatfős csoportokban ülve és karácsonyi pulcsikat viselve.

Tavaly november 27-én is szerveztek egy búcsúbulit Cleo Watsonnak, aki Boris Johnson fő tanácsadójának, Dominic Cummingsnak a munkáját segítette. A Guardiannek egy jelenlévő arról beszélt, hogy a kormányfő személyesen jelent meg és tartott beszédet egy tömött teremben, majd visszasietett dolgozni. Ebben az időszakban különböző háztartások tagjainak tilos volt összegyűlni, illetve mindenkinek otthonról kellett dolgoznia, bár a kulcspozíciókban lévők bejárhattak azért a hivatalba.

Tartottak 2020. november 13-án egy házibulit is Boris Johnson és felesége, Carrie Johnson otthonában. Erről az eseményről a Downing Street-et épp aznap este ott hagyó Cummings beszélt először, azt állítva, hogy voltak még más házibulik is Johnsonéknál. A kérdésre, hogy valóban volt-e ilyen buli november 13-án, Johnson pár napja azt állította, hogy nem.

Hazugság, hazugság és hazugság

A csütörtöki brit lapok szinte mindegyike ezzel a botránnyal foglalkozott címlapján, és még a torykat támogató jobboldali újságok is keményen nekimentek a kormánynak. „Külön szabály számukra és új szabályok mindenki másra vonatkozóan”, írta címlapján a Daily Mail, csatolva a könnyező Allegra Strattonról készült fotót. Ő is szerepelt a buliról kiszivárgott videón, miközben a tanácsadó konkrétan kijelentette, hogy ez az összejövetel nem történt meg. „B-terv számunkra, hazugság, hazugság és hazugság terve számára”, ment neki Boris Johnsonnak a Daily Mirror.

A Guardian címlapján arra utalt, hogy Johnson máris korlátozásokat, „B-tervet” emlegetett az omikron variánsra hivatkozva, miközben épp teljesen megkérdőjeleződik a brit hatalmi elit hitelessége. „Ne menjetek munkába, de járjatok csak partikra”, bírálta szintén a miniszterelnököt a The Daily Telegraph. A The Times és a The Sun is a partikkal foglalkozott, utóbbi lap Johnsont és Grincset photoshoppolta össze. „Négy szabály számunkra: kikényszerített arcmaszkok, vakcinaútlevelek, ha lehetséges, otthoni munka és omikron kontakttesztek. Egy szabály számukra: azt tesztek, amit csak kívántok, legalábbis amíg ki nem derül”, üzente címlapján a The Sun.

Eközben az omikronra hivatkozva szigorítanának

Megingott több konzervatív képviselő bizalma is Boris Johnsonban, miközben a héten kemény viták zajlottak arról, milyen új korlátozások lehetnek az omikronra hivatkozva. (A variánsról ugyanakkor továbbra sem sokat tudni, túl azon, hogy gyorsabban terjedhet, viszont eddig enyhébbnek tűntek a tünetek.) Teljes tanácstalanság uralkodik a kormánytagok között, egy kabinetminiszter arról beszélt a Guardian szerint, kizárt, hogy ezek után bármikor is a miniszterelnöki hivatal kommunikációs stratégiájára hallgatna. Egy másik exminiszter az ITV-n azt mondta, a véleménye jelenleg nem képernyőképes, szóval egyszerűen csak vissza fogja utasítani, hogy kommentálja a történteket.

Johnson állítólagos bocsánatkérését sem fogadták jól a környezetében, egy korábbi miniszter szerint csak hazugságok hangzottak el, és senki nem hitt a kormányfőnek, a saját miniszterei sem. Douglas Ross skót tory vezető és elődje, Ruth Davidson pedig arról beszéltek, hogy következmények kellenek, Ross szerint a kormányfőnek le kell mondania, ha félrevezette minisztereit.