Benedek Miklós lett a Nemzet Színésze

Benedek Miklós lett a Nemzet Színésze

Benedek Miklós Bogulawski szerepében Spiró György Az imposztor címû színdarabjának fotóspróbáján a József Attila Színházban 2022. április 7-én (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Benedek Miklós Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, rendező, egyetemi docens, érdemes és kiváló művészt választották Balázsovits Lajos helyére a Nemzet Színészei – olvasható a Nemzeti Színház honlapján. A Nemzet Színésze címet a Nemzeti Színház adományozza annak, aki fő- vagy epizódszerepekben kimagasló teljesítményt nyújtott, 62. életévét betöltötte, illetve négy évtizedet a színészi pályán vagy 20 évadot – évadonként legalább egy szerepben – a Nemzeti Színház színpadán töltött. A cím viselésére a jutalmazottak életük végéig jogosultak, egyszerre tizenketten. Jelenleg Almási Éva, Bodrogi Gyula, Cserhalmi György, Csomós Mari, Jordán Tamás, Király Levente, Lehoczky Zsuzsa, Molnár Piroska, Szacsvay László, Tordy Géza és Udvaros Dorottya viseli a címet. 

Benedek Miklós 1969-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán Szinetár Miklós osztályában, majd a Nemzeti Színházhoz szerződött. 1983-tól húsz évig volt a Katona József Színház, később hat évig ismét a Nemzeti Színház tagja. 1992-től tizenöt évig oktatott a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. A kilencvenes években a Magyar Színészkamara ügyvivője volt. A nagy sikerű Budapest Orfeum című zenés darab szellemi atyja. Számos előadást rendezett, köztük Heltai Jenő, Molnár Ferenc és Shakespeare darabokat. 2011 óta játszik az Orlai Produkció előadásaiban.