Elképesztő pénzt fizettek a Dűne legendás rajzos forgatókönyvéért, de valószínűleg hiába

Elképesztő pénzt fizettek a Dűne legendás rajzos forgatókönyvéért, de valószínűleg hiába

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Közel egy milliárd forintnyi euróért kelt el Jodorowsky Dűnéjének rajzos forgatókönyve – a vevők azt hitték, ezzel megvették a megfilmesítési jogot is

A februárban 93-ik születésnapját ünneplő chilei-francia rendezőlegenda, Alejandro Jodorowsky soha meg nem valósult, nagyszabású filmprojektjének egyik, még létező rajzos forgatókönyve hatalmas ritkaságnak számít. Vannak, akik szerint ez a film a valaha volt legjobb el nem készült film, annyira legendás, hogy az el nem készültéről is dokumentumfilm készült még 2013-ban.

A rajzos forgatókönyv egyik fennmaradt példánya aukcióra került tavaly év végén. Akármennyire is ritkaság ez, az biztos, hogy közel 1 milliárd forintnak megfelelő összegű eurót nem vártak érte, előzetesen 30-40 ezer euróra (nagyjából 12 millió forintra) taksálták az árát.

A filmkönyvnek komoly respektje van filmes, sci-fi körökben. Annak idején Jodorowsky nagy erőkkel fogott neki Frank Herbert regényének megfilmesítésének, saját fiát éveken át készítette fel (napi hat órában, heti hét nap tanult a fiú küzdősportokat) Paul Atreides szerepére. A főszereplők sora is impozáns lett volna: Salvador Dali, Orson Welles, David Carradine, Mick Jagger, Udo Kier, a film zenéjét a Pink Floyd együttes adta volna, míg a speciális effektekért H. R. Giger felelt volna (aki később az Alient is tervezte), míg magát a filmforgatókönyv képi anyagát nem más, mint Jean Giraud, azaz, Mœbius rajzolta. A probléma az volt, hogy Jodorowsky egy 14 órás filmet képzelt el, és a büdzsé jelentős részét elköltötte önmagában a két és fél éven át tartó preprodukcióra, és a tervezett 15 millió dolláros költségvetésnek mindössze a kétharmada állt rendelkezésre. A projektet elkaszálták, a megfilmesítési jogokat pedig Dino De Laurentis vette meg, és végül az ő lánya lett a producere az 1984-es Dűne-filmnek, melyet David Lynch rendezett Kyle MacLachlan főszereplésével.

Végül Jodorowsky Dűnéjét ugyan elkaszálták, de még így is, hogy nem készült el, rajzolt képanyaga, ötletei számos későbbi science-fiction filmnek szolgáltak inspirációul, ahogy az a dokumentumfilmből is kiderül.

Ennek ellenére sem indokolt, hogy több, mint százszoros áron vegye meg ezt a rajzos forgatókönyvet a TheSpiceDAO kriptobefektetői csoport. Hogy miért tettek így, az viszont kiderül tweetjükből: „Mi nyertük az aukciót 2,66 millió eurós ajánlatunkkal. A következő céljaink vannak: 1. A könyvet nyilvánossá tenni (amennyire a jog engedi). 2. A könyv alapján megalkotni egy eredeti animációs sorozatot, és eladni streaming-szolgáltatóknak. 3. Származékos projektek támogatása a közösség számára.”

A probléma ott van, hogy nem a megfilmesítési jogokat vették meg (az továbbra is a Herbert Properties LLC nevű cégnél van, melyet Frank Herbert örökösei tulajdonolnak), hanem csak egy nagyon fontos, kulturálisan is jelentős filmkönyvet, ráadásul a rajzok továbbra is Mœbius szellemi tulajdonát képezik, így azokat sem használhatják fel semmilyen új projekt megvalósítása során. Esetleg egy Dűne-tematikájú kriptopénzzel szeretnének a kriptopénz-piacra lépni?

(via Gizmondo)

Címkék: film