Karácsony: Tízmilliós támogatást adunk, újra kinyithat a Budapest Jazz Club

Karácsony: Tízmilliós támogatást adunk, újra kinyithat a Budapest Jazz Club

(Fotó: Budapest Jazz Club / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megoldódni látszik egyelőre a Budapest Jazz Club helyzete, miután hétfőn a vagyonkezelő zárcserével, lakatok kihelyezésével bezárta az intézményt. A kulturális hely arról írt, régóta küszködik a magas bérleti díj és rezsi kifizetésével, és sokáig csak magánkölcsönökkel tudta fenntartani a helyet. Tavaly októberben felmerült, hogy több programfinanszírozási vonalon is forráshoz juthatnak, de ez végül nem sikerült. Tavasszal elfogyott a keretösszeg, a felmondást pedig végül június 21-én kapta kézhet a nívós jazzklub. Próbáltak még részleges, önerőből történő rendezést ajánlani, a vagyonkezelő viszont visszautasította azt.

Karácsony Gergely szerda délután a Facebook-oldalán bejelentette: a Fővárosi Közgyűlés a javaslatára rendkívüli, plusz tízmillió forintos támogatást nyújt a Budapest Jazz Clubnak. A Hollán Ernő utcai klub így szavai szerint újra kinyithat, az idei évben pedig ingyen használhatja a fővárosi tulajdonban lévő székhelyét.

A főpolgármester azt írta, ennél többet sajnos nem tudnak adni, rengeteg támogatásra szoruló kulturális műhelynek pedig még ennyi támogatás sem jutott. Karácsony azt felháborítónak tartja, hogy a klub vezetése szerinte „azt a hamis látszatot keltette, hogy a pénzügyi problémáit a főváros okozta. Holott a valódi probléma az, hogy sok más értékes előadó-művészeti műhelyhez hasonlóan idén semmilyen támogatást nem kaptak a kulturális minisztériumtól. Mi megléptük amit lehetett, most a kormányon a sor.”